Zot van de Noordzee: grietfilet met avocado

Onlangs bracht Jean Sur Mer het kookboek ‘Zot van de Noordzee‘ uit. Ik ben niet zo thuis in het bedenken van gerechten met vis. ‘Zot van de Noordzee‘ is dan ook een grote hulp bij het bereiden daarvan.

Als eerste maakte ik grietfilet met avocado klaar. Het was zo lekker dat ik besloot het recept met jullie te delen. Ik heb het originele recept een beetje aangepast naar mijn persoonlijke voorkeur (zoals een beperkte hoeveelheid vis en avocado en magere zure room).

Ingrediënten (4 personen):
– 400g grietfilet
– 1/2 limoen
– 1 avocado
– 2 kl zure room 15%
– zout
– 8 groene pepers
– olijfolie

Bereiding:
1. Zout de grietfilet aan beide kanten en snij in stukken.
2. Prik een gaatje in de groene pepers.
3. Bak de grietfilet en groene pepers in wat olijfolie.
4. Prak de avocado. Meng er limoensap en zure room onder.
5. Leg 2 el geprakte avocado op elk bord. Verdeel de stukjes grietfilet en pepers over de borden.

Smakelijk!


Voor wie Jean Sur Mer niet kent: Jan Kegels trok als kind met zijn grootouders vaak naar het strand van De Haan. Daar ving hij garnaaltjes die hij aan iedereen wilde laten proeven. Het leverde hem zijn bijnaam Jean Sur Mer op. Jaren later begon Jan onder die naam een foodtruck met ‘original seafood’.

In ‘Zot van de Noordzee’ zijn inspirerende vissersverhalen, leuke vis-tje-datjes, handige tips en heerlijk lichte en maar liefst 52 verrassende recepten gebundeld. Samen met zijn vaste chef Peter Vlyminck ontwikkelde Jan eenvoudige recepten op basis van 26 verschillende soorten Noordzeevis, elk bereid met seizoensgroenten. Die werden aangevuld met enkele recepten van bekende chefs zoals Syrco Bakker (Pure C), Johan Segers (’t Fornuis) en Michaël Vrijmoed (Vrijmoed).

Ik vind het super om te zien dat je vis op zoveel manieren kan klaarmaken. Helemaal geweldig dat vis uit de Noordzee de hoofdrol speelt in dit boek!

Probeer jij ook regelmatig vis te eten? Waar haal jij inspiratie voor je vis-maaltijd?