De voedingsdriehoek werd in een nieuw jasje gestoken en in de lichtgroene kolom zie je naast melk duidelijk een potje yoghurt afgebeeld staan. Yoghurt past, volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven, zeker in een gevarieerde en evenwichtige voeding.
Naar aanleiding van mijn samenwerking met Danone vind ik het de moeite om eens een blogpost over yoghurt te schrijven.
Hoe wordt yoghurt gemaakt?
Aan melk worden twee specifieke levende bacteriën toegevoegd: Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus. Lactobacillus bulgaricus geeft vooral de zuurheid aan yoghurt en Streptococcus thermophilus zorgt voornamelijk voor de ontwikkeling van aroma’s.
Na het toevoegen van deze twee bacteriën begint de melk aan te zuren. Hoe meer de zuurtegraad toeneemt, hoe dikker het mengsel wordt en na enkele uren bekomt men yoghurt.
Verschillende soorten yoghurt
Yoghurt is van nature een volle yoghurt (in het algemeen rond 3% vet). Omdat we steeds meer op onze vetinname letten, romen fabrikanten yoghurt af tot magere yoghurt (max. 1% vet) en 0% yoghurt (max. 0,5% vet). Daarbij haal ik nog graag even aan dat volle yoghurt maar een beperkte hoeveelheid vet bevat (ter info: roomijs en room bevatten rond de 40% vet).
Naast natuur yoghurts zijn er ook fruityoghurts en gearomatiseerde yoghurts.
Waarom is yoghurt gezond?
Yoghurt levert eiwitten, is een bron van calcium en bevat onder andere vitamine B2 en B12.
Eiwitten (of proteïnen) zijn, net zoals koolhydraten en vetten, voedingsstoffen. De eiwitten in yoghurt zijn trouwens van hoge kwaliteit. Eiwitten dragen bij tot groei (en instandhouding) van de spiermassa en het behoud van een normaal beendergestel.
Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw, de ontwikkeling en het onderhoud van onze botten en is ook nodig voor de instandhouding van ons gebit. Als je van kinds af aan genoeg calcium binnenkrijgt, zorg je voor een goed beendergestel. Ook na je kindertijd moet je er voor zorgen dat je voldoende calcium opneemt om je botmassa te behouden.
Calcium: voedingsmiddelen die calcium aanbrengen en de dagelijkse aanbeveling voor calcium
Je haalt calcium (Ca) uit melk en melkproducten, maar ook uit plantaardige dranken verrijkt met calcium, groene groenten en natuurlijke mineraalwaters.
Niet alle calcium wordt door ons lichaam even goed opgenomen. Calcium is in melkproducten voornamelijk aanwezig als calciumfosfaat. Deze vorm is een goed beschikbare calcium die ook nog eens snel wordt opgenomen.
Overzicht (bron: Nubel):
– 1 potje yoghurt (125g) 196mg Ca
– 1 sneetje kaas (20g) 192mg Ca
– 1 glas melk (150ml) 180mg Ca
– 1 potje platte kaas (60g) 69mg Ca
De calcium aanbeveling, volgens de voedingsaanbevelingen 2016, bedraagt ongeveer 1g per dag voor volwassenen.
Door melkproducten toe te voegen aan je voeding kom je gemakkelijker tot die aanbevolen hoeveelheid. Binnen de categorie van melkproducten is een potje yoghurt een gezonde optie, maar ook hier is het belangrijk te variëren, dus wissel gerust af met een glas melk of een sneetje kaas.
Wat met de suiker in yoghurt?
In yoghurt zit er lactose, oftewel melksuiker. Deze suiker is van nature aanwezig in melk, dus ook in yoghurt.
Aan natuur yoghurt wordt er geen suiker toegevoegd, aan gesuikerde natuur yoghurt en fruit- en gearomatiseerde yoghurts wel.
Ik geef zelf de voorkeur aan natuur yoghurt. In het begin vind je dat zuur, maar die smaak went snel. Probeer geen of ten minste zo weinig mogelijk suiker toe te voegen aan een potje yoghurt.
Wat met lactose-intolerantie?
Er zijn heel wat mensen die last hebben van lactose-intolerantie. Zij verteren lactose niet of onvoldoende omdat hun lichaam geen of te weinig lactase aanmaakt. Lactase is het enzym dat er voor zorgt dat lactose gedeeltelijk afgebroken wordt. Doordat zij lactose niet goed verteren, ervaren zij last zoals een opgeblazen gevoel, krampen,…
Bij lactose-intolerantie dient men zijn eigen tolerantiegrens te bepalen, want vaak kan men nog een bepaalde hoeveelheid lactose verteren en moeten melkproducten niet volledig geband worden uit de voeding.
Veel mensen die lactose-intolerant zijn, kunnen nog zo’n 12g lactose verdragen zonder symptomen, wat overeenkomt met één glas melk. Als ze de inname van melkproducten spreiden over de dag of melk combineren met andere voedingsmiddelen zorgt dat ook voor een betere vertering. Yoghurt wordt vaak ook beter verdragen dan melk omdat de fermenten in yoghurt de lactose nog verder -verteren.
Als je lactose intolerant bent, is het bijgevolg niet nodig om melkproducten volledig uit je voeding te bannen. Indien je twijfelt, vraag raad aan een diëtiste.
*Dit is een gesponsorde blogpost die tot stand kwam in samenwerking met Danone, meer informatie zie disclaimer.
No Comments