Week van de diëtist 2016

Vandaag start de week van de diëtist! Tijdens deze week stellen verschillende Vlaamse diëtisten hun kantoor open om vrijblijvend kennis te maken met hun werkwijze. Elk jaar staat er een ander thema in de kijker. Dit jaar willen we enkele mythes rond gezonde voeding doorbreken.

On a Healthy Adventure Week van de Diëtiste
Op het internet vind je heel veel informatie en beweringen terug, ook veel tegenstrijdige en misleidende. Het is logisch dat je dan niet meer weet wat nu wel gezond is of niet. Vraag daarom – als je informatie wil – raad aan een diëtist.

Ik ben er van overtuigd dat je één van bovenstaande beweringen al ooit heb gehoord.

Aardappelen en pasta maken dik

Aardappelen en pasta, maar ook brood en rijst, zijn nodig in een gezonde voeding. Ze zijn een bron van koolhydraten die omgezet worden in energie voor ons lichaam. Omdat koolhydraten het grootste deel van onze dagelijkse energiebehoefte aanleveren, moeten we er ook voldoende van eten.

De aanbeveling voor volwassen is zo’n 7 à 12 sneden brood en 3 à 5 aardappelen per dag. Brood en aardappelen kunnen natuurlijk vervangen worden door ontbijtgranen, deegwaren en rijst.
Hoeveel koolhydraten je nodig hebt, is afhankelijk van je leeftijd, geslacht en hoe actief je bent. Als je regelmatig sport of zwaar werk verricht, heb je meer energie nodig dan iemand die heel de dag zit.
De voorkeur gaat wel steeds uit naar de vezelrijke varianten zoals havermout, volkoren brood, volkoren deegwaren, bruine rijst,…

Wees zeker niet bang om aardappelen, brood of pasta te eten. Natuurlijk kan je er niet onbeperkt van eten, maar dat is bij alles zo.


Diëten is niets eten

“Diëten is niets eten.” of “Als je dieet, heb je honger.” zijn enkele uitspraken die niet correct zijn. Die uitspraken komen er door mensen die beginnen aan een dieet zonder professionele begeleiding. Als je een populair dieet (zoals Atkins, soepdieet,…) volgt, is er geen plan op maat voor jou opgesteld. Heel vaak zijn die diëten ook berust op vasten, waardoor je je lichaam niet van genoeg voedingsstoffen voorziet. Daardoor zal je ook honger hebben.

Een dieet uit een boek of ergens gevonden op internet is nooit hetzelfde als een voedingsadvies opgesteld door een diëtist. Een diëtist past samen met jou je huidige voedingsschema aan. Ze bekijkt of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Jouw voeding wordt aangepast aan jouw noden én voedingsgewoonten. Heel vaak ga je niet minder moeten eten, maar net anders moeten eten. En daarbij is er ook ruimte voor een koekje of een cupcake.

 

Laat je dus niets wijsmaken, want die mythes zijn nonsens!

 

Voor het verschil tussen een diëtiste en een voedingsconsulente verwijs ik je graag naar een eerdere blogpost.