Wat is nu gezond en ongezond?

Je leest tegenwoordig zoveel berichten dat je dit of dat niet meer mag eten. Maar wat is nu nog wel gezond en wat is ongezond?

Wat gezond en ongezond is, moet je bekijken ten opzichte van je hele voedingspatroon. De meeste voedingsmiddelen zijn niet op te delen in gezond of ongezond.

Een gezond voedingspatroon bestaat uit een gevarieerde voeding met voedingsmiddelen uit alle voedingsgroepen: water, melkproducten, graanproducten, aardappelen, fruit, groenten, vlees, gevogelte of vis en vetten. Daarbij maken wij als diëtisten onderscheid in voorkeursproducten, middenweg producten en voedingsmiddelen die te beperken zijn.

OnaHealthyAdventuregezondvsongezond1

Voorkeursproducten zijn bijvoorbeeld volkoren deegwaren, magere kaas, halfvolle melk, mager vlees (zoals biefstuk of varkensmignonette). Het zijn producten die een voorkeur hebben ten opzichte van hun minder gezonde variant zoals witte deegwaren, 50+ kaas, volle melk, vet vlees (zoals gehakt of spek). Die vallen onder de middenwegproducten. Dit wil niet zeggen dat je deze producten niet mag eten. Je kan ze beter een keer afwisselen met de gezondere optie.

Gelukkig is het de laatste jaren gemakkelijker geworden om voor de gezonde varianten te kiezen, want zo zijn er de dag van vandaag genoeg magere kazen die naar kaas smaken (bye bye plastic smakende soorten) en is het aanbod aan volkoren graanproducten enorm uitgebreid. En dat allemaal dankzij de stijgende interesse en vraag naar gezonde voeding. Yay!

OnaHealthyAdventuregezondvsongezond2

Je hebt ook nog voedsel dat we niet nodig hebben en dat eigenlijk af te raden is. Tot deze categorie behoren frisdranken, koekjes, chips, alcohol,… Deze voedingsmiddelen bevatten veel suiker, vet of alcohol en brengen weinig tot geen voedingsstoffen aan. Daarom behoren ze tot de restgroep.
Het is voor bijna iedereen niet haalbaar om al die producten volledig te mijden en dat moet ook niet. Met mate is de oplossing! Een koek per dag kan gerust als je voor de rest van de dag gezond eet.

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe ik dat zelf praktisch toepas?
Ik kies steeds voor een voorkeursproduct zoals meergranen brood, volkoren pasta, natuur yoghurt, mager vlees, magere kaas,… Maar soms eet ik bijvoorbeeld graag eens gebakken aardappeltjes of mozzarella. Dat zijn beide middenweg producten. Deze eet ik dan ook maar 1 keer per week.
Ik probeer zoveel mogelijk gezonde tussendoortjes te eten. Anders kan ik ook niet zoveel recepten delen 😉 maar ook ik heb eens zin in een stukje chocolade of chips. En dan eet ik dat ook, maar dan hou ik me wel aan één portie, of soms eens een tweede.

OnaHealthyAdventuregezondvsongezond3

Hopelijk heeft dit je een betere kijk op gezond vs. ongezond gegeven!

Wat is jouw mening hierover? Kies jij ook bewust voor de gezondere variant wanneer die beschikbaar is?