Follow:

Voedingsdeskundige of voedingsconsulent?

Tegenwoordig zijn er zoveel personen die voedingsadvies geven, maar wie is er nu voldoende opgeleid? Ik merk persoonlijk de meeste verwarring bij een voedingsdeskundige (diëtiste) en een voedingsconsulent. Ik krijg zelf ook vaak de vraag wat nu juist het verschil is.

OnaHealthyAdventure_diëtiste(1)
Een voedingsdeskundige, of diëtiste, heeft een 3-jarige opleiding gevolgd waarbij alles wetenschappelijk onderbouwd werd. Zij weet hoe alles in elkaar zit, hoe het lichaam bij bepaalde ziektes reageert, wat voor effect voeding op medicatie heeft, enz. Een voedingsdeskundige is dus in staat om gericht voedingsadvies te geven. Zij schoolt zich ook op zelfstandige basis bij zodat zij van nieuwe aanbevelingen en behandelingsmethodes op de hoogte is.

Een voedingsconsulente (ookwel gewichtsconsulente of afslankconsulente genoemd) heeft een korte opleiding gevolgd, meestal een 12-tal weken. Zij heeft kennis van de basis van een gezonde voeding en kan die richtlijnen ook doorgeven aan mensen die gezonder willen eten.
Zodra er een gezondheidsprobleem is (bijv. diabetes, hoge cholesterol,…), moet een voedingsconsulente haar klant doorverwijzen naar iemand die er voor opgeleid is zoals een diëtiste.

Helaas loopt dit in de praktijk wel een anders. Kijk via deze link maar eens naar de reportage van Volt van vorig jaar.

Hopelijk heb ik de verwarring tussen voedingsdeskundige en voedingsconsulent kunnen opklaren. Als je ooit voedingsadvies nodig hebt bij een probleem of bij ziekte ga dan raad vragen aan een diëtiste! Maar ook voor raad inzake gezonde voeding kan je bij haar terecht.

Share on
Previous Post Next Post

Je vindt deze posts misschien ook interessant:

12 Comments

 • Reply liesonderweg

  Ooit woog ik iets meer dan 100 kilo… Via diëtiste 25 kilo afgevallen. Zij veranderde mijn voedingsprogamma, mijn leven… Zoveel jaren later ben ik haar nog altijd dankbaar.
  Lie(f)s.

  27 oktober 2015 at 10:01
 • Reply Nicole Orriëns

  Aha, dat is een duidelijke uitleg! Ik wist ook niet goed wat het verschil was tussen de twee functies. Bedankt.

  27 oktober 2015 at 14:48
 • Reply Eline

  Goede uitleg. Ik wist inderdaad het verschil ook niet.

  27 oktober 2015 at 20:29
 • Reply Linda

  Duidelijke uitleg, dat wist ik eigenlijk helemaal niet! Kan me ook voorstellen dat het voor veel mensen verwarrend is.

  27 oktober 2015 at 20:35
 • Reply Nesrin - Daily Cup of Bla Bla Bla

  Ik wist dit niet en je hebt het duidelijk weten uit te leggen. Zo een cursus van ongeveer 12 weken klinkt nog best leuk.

  27 oktober 2015 at 22:37
 • Reply writingmonique

  Wat fijn om dit te weten! Duidelijke uitleg!

  28 oktober 2015 at 08:23
 • Reply Ysanne

  Oh ik wist het verschil ook echt niet, interessant om te lezen!

  28 oktober 2015 at 09:27
 • Reply sunny mama

  Dankjewel voor deze opheldering. Ik wist zelfs niet eens dat voedingsdeskundige iets anders betekent dan voedingsconsulent. Maar uit jouw uit leg begrijp ik dat dit verschil best wel groot is, als de een een meerjarige opleiding heeft en de ander een cursus van 12 weken!

  28 oktober 2015 at 09:58
 • Reply fibromyalgieenfit

  Goed om even duidelijk te maken! Ik heb zelf de opleiding voedingsadviseur gedaan (weer een ander woord haha) maar vind het jammer dat je dan alleen ‘gezonde mensen’ mag helpen, volkomen logisch natuurlijk maar dat is niet waar mijn interesse ligt. Ik wil er niets mee gaan doen en het is puur voor eigen kennis maar ik had het wel leuk gevonden daar wat meer over te weten.

  28 oktober 2015 at 13:15
 • Reply On a Healthy Adventure - Week van de diëtist 2016 - On a Healthy Adventure

  […] Voor het verschil tussen een diëtiste en een voedingsconsulente verwijs ik je graag naar een eerdere blogpost. […]

  25 juli 2018 at 14:02
 • Leave a Reply