Voedingsdeskundige of voedingsconsulent?
Tegenwoordig zijn er zoveel personen die voedingsadvies geven, maar wie is er nu voldoende opgeleid? Ik merk persoonlijk de meeste verwarring bij een voedingsdeskundige (diëtiste) en een voedingsconsulent. Ik krijg zelf ook vaak de vraag wat nu juist het verschil is.
Een voedingsdeskundige, of diëtiste, heeft een 3-jarige opleiding gevolgd waarbij alles wetenschappelijk onderbouwd werd. Zij weet hoe alles in elkaar zit, hoe het lichaam bij bepaalde ziektes reageert, wat voor effect voeding op medicatie heeft, enz. Een voedingsdeskundige is dus in staat om gericht voedingsadvies te geven. Zij schoolt zich ook op zelfstandige basis bij zodat zij van nieuwe aanbevelingen en behandelingsmethodes op de hoogte is.
Een voedingsconsulente (ookwel gewichtsconsulente of afslankconsulente genoemd) heeft een korte opleiding gevolgd, meestal een 12-tal weken. Zij heeft kennis van de basis van een gezonde voeding en kan die richtlijnen ook doorgeven aan mensen die gezonder willen eten.
Zodra er een gezondheidsprobleem is (bijv. diabetes, hoge cholesterol,…), moet een voedingsconsulente haar klant doorverwijzen naar iemand die er voor opgeleid is zoals een diëtiste.
Helaas loopt dit in de praktijk wel een anders. Kijk via deze link maar eens naar de reportage van Volt van vorig jaar.
Hopelijk heb ik de verwarring tussen voedingsdeskundige en voedingsconsulent kunnen opklaren. Als je ooit voedingsadvies nodig hebt bij een probleem of bij ziekte ga dan raad vragen aan een diëtiste! Maar ook voor raad inzake gezonde voeding kan je bij haar terecht.
liesonderweg
Ooit woog ik iets meer dan 100 kilo… Via diëtiste 25 kilo afgevallen. Zij veranderde mijn voedingsprogamma, mijn leven… Zoveel jaren later ben ik haar nog altijd dankbaar.
Lie(f)s.