Follow:

Hoe zit dat nu met de vetten in onze voeding?

Koop geen vet vlees, smeer geen boter, frituur niet,… Allemaal ‘aanbevelingen’ die je wel eens leest als het gaat om vetten. Verwarrende boodschap. Ook het grote aanbod aan light producten – light in wat ? – maakt het er niet makkelijker op.

Daarom wil ik je vandaag eenvoudig uit leggen hoe dat nu zit met vetten in voeding, waar je op kan letten en vooral hoe je dat praktisch toepast.

Het eerste antwoord is simpel: je lichaam heeft vetten nodig!

Vetten hebben tal van functies voor het lichaam: energiebron, transport en opslag van vet in vet oplosbare stoffen, invloed op verzadiging, aanlevering vitamines, warmte-isolatie,…

OnaHealthyAdventureVetten1

Vetten
Vetten zijn geconcentreerde energiebronnen: één gram vet levert maar liefst 9 kilocaloriën. Ze worden omgezet in energie of opgeslagen als reservebrandstof. Je lichaam is een slim ding dat overschotten opslaat. Alleen resulteert een overvloed aan vetten natuurlijk in een te grote opslag.

Vetten geven niet alleen smaak aan voedsel, maar hebben ook een invloed op het verzadigingsgevoel. En belangrijk is ook dat ze de vetoplosbare vitamines A, D, E en K bevatten.

Soorten vetten
Er zijn verschillende soorten vetten. Om het effect van elk aan te halen, kan ik pagina’s schrijven. Daarom hou ik het eenvoudig.

Je hebt verzadigde en onverzadigde vetzuren.
De verzadigde vetzuren zijn ‘verkeerde’ vetten, het zijn vetzuren die je moet beperken. Ze komen vooral voor in dierlijke producten.
Onverzadigde vetzuren zijn ‘goede’ vetten. Deze zijn meestal van plantaardige oorsprong.
Je kan al kort besluiten dat je voeding uit meer onverzadigde dan verzadigde vetzuren moet bestaan.
    OnaHealthyAdventureVetten2
In welke voedingsmiddelen zit vet?
Vetten zitten in veel voedingsmiddelen. Een kwart van onze vetconsumptie bestaat uit zichtbaar vet zoals boter, margarine en olie. De rest is verborgen vet in voedingsmiddelen zoals melk, kaas, vlees(waren), noten, koekjes,…

Voorbeelden voedingsmiddelen rijk aan verzadigde vetzuren: vet vlees, vette vleeswaren, kaas, boter, frituurvetten, slagroom, chocolade, koekjes, chips,…

Voorbeelden voedingsmiddelen rijk aan onverzadigde vetzuren: olie, margarine, halvarine, noten, zaden, vette vis,…

OnaHealthyAdventureVetten2

Aanbeveling
De aanbeveling voor vetten in voeding is 30% van de totale energievoorziening.
Hierbij probeer je de verzadigde vetzuren (max. 10%) en transvetzuren (max. 1%) zo laag mogelijk te houden (omdat deze de kans op hart- en vaatziekten vergroten).

Praktische toepassing
– Kies voor magere melkproducten in plaats van de volle varianten.
– Koop mager(e) vlees(waren).
– Wissel vette vis af met magere vis.
– Beperk koekjes en gebak. In een gezond voedingspatroon is er dagelijks ruimte voor 1 koekje (max. 150 kcal).
– Minarine of margarine krijgt de voorkeur boven boter.
– Gebruik 1 mespuntje smeervet per snede brood.
– Voor de bereiding van een warme maaltijd reken je op maximum 1 eetlepel bereidingsvet per persoon.
– Beperkt gefrituurd eten tot 1 keer per week.

Let jij op de vetten in je voeding?

Share on
Previous Post Next Post

Je vindt deze posts misschien ook interessant:

17 Comments

  • Reply liesonderweg

    Goed dat jij ons er af en toe met onze neus op duwt. ‘Meestal’ hou ik me er aan, maar ’t kan zo lekker zijn om te eten wat eigenlijk niet mag.
    Op etiketten lees ik bewust ‘suikers’. Voor mij wel doorslaggevend, om een ander merk te kiezen, met een lager suikergehalte.
    Lie(f)s.

    5 oktober 2015 at 08:32
    • Reply onahealthyadventure

      Zolang je je er meestal aan houdt, is dat in orde! Soms mag je ook eens iets minder gezond eten eh 😉

      7 oktober 2015 at 18:15
  • Reply Boter, kaas & eieren

    Fijn om dit te lezen! Ik vind het inderdaad vaak verwarrend.. moet ik nou kokosolie of olijfolie gebruiken? Of toch light boter? Wat je schrijft is gelukkig een beetje een bevestiging van wat ik al deed! Liefs

    5 oktober 2015 at 16:28
    • Reply onahealthyadventure

      Heel verwarrend eh 🙂
      Light boter is naar mijn mening geen betere optie dan gewone minarine en margarine (waarvan de verhouding verzadigde vetten t.o.v. totale vetten minder dan 1/3e is en transvetzuren minder dan 1).
      Kokosolie is eigenlijk een te mijden optie, te slechte vetzuursamenstelling. Maar het zit in veel recepten, dus zolang je het af en toe maar eens gebruikt, is dat wel oké.

      7 oktober 2015 at 18:17
      • Reply Boter, kaas & eieren

        Precies.. bij alles geldt naar mijn mening “zolang je het slechts af en toe gebruikt, is het oké”! X

        7 oktober 2015 at 18:31
  • Reply fibromyalgieenfit

    Ik kijk altijd even snel naar de verzadigde vetten maar verder probeer ik er niet te veel mee bezig te zijn. Je kan natuurlijk toch nooit 100% gezond eten..

    5 oktober 2015 at 18:02
    • Reply onahealthyadventure

      Dat is waar, en zolang je al een beetje oplet met de verzadigde vetten ben je goed bezig.

      7 oktober 2015 at 18:25
  • Reply Talitha

    Goed artikel!
    Ik eet zelf eigenlijk al niet veel verzadigde vetten, wel lekker noten, zalm en olie!

    6 oktober 2015 at 09:06
  • Reply naomiinwonderland

    Heel leuk artikel om te lezen! Mijn zusje studeert dieetkunde en hiernaast is ook m’n moeder erg bezig met gezonde voeding enzo dus het meeste kwam me bekend voor. Ik moet wel toegeven dat ik toch nog om de twee weken frietjes eet en al wat meer als ik aan het reizen ben (fast food is nu eenmaal gemakkelijk indien je niet veel tijd hebt op reis) mààr ik ben er aan het werken.

    6 oktober 2015 at 17:13
    • Reply onahealthyadventure

      Dankjewel Naomi! Leuk dat jullie thuis allemaal voor een gezonde levensstijl zijn 🙂 En die frietjes om de twee weken mag, dat is al erg goed!
      Op reis geef ik ook meer toe aan fast food hoor. Dan zorg ik dat ik maar 1x per dag iets ongezonds eet en de rest probeer ik voor een zo gezond mogelijke optie te gaan. Ik denk niet dat dat een probleem gaat zijn in Australië, genoeg healthy spots daar 😉

      7 oktober 2015 at 18:31
  • Reply Julienne

    Als medediëtiste let ik hier natuurlijk zelf ook op 😉 ik eet bovendien veganistisch, dus dan is het al een heel stuk makkelijker om die verzadigde vetzuren te laten liggen…

    Mooi blogje, zal heel wat verduidelijken voor veel mensen!

    7 oktober 2015 at 14:10
    • Reply onahealthyadventure

      Dankjewel! Ahha nog een diëtiste, leuk 😉 Als veganist krijg je inderdaad al een heel pak minder verzadigde vetzuren binnen. Een voordeel!

      7 oktober 2015 at 18:32
  • Reply resaarcle

    1 koekje, aiaiai, daar ga ik zwaar over. Bedankt voor de uitleg, ik ga proberen er wat bewuster mee om te gaan. Dat is ook wel belangrijk nu ik 2 kindjes heb om het goede voorbeeld aan te geven.

    8 oktober 2015 at 08:22
    • Reply onahealthyadventure

      Ah leuk om te lezen dat je er meer gaat op letten! Een goed voorbeeld geven, is erg belangrijk voor kinderen, dan leer je ze van kleins af aan al goede gewoonten 😉

      8 oktober 2015 at 16:24
  • Reply Linda

    Interessant! Ik blijf het allemaal maar lastig vinden. Ook vooral het verschil tussen alle verschillende oliën en wat nou het beste is. Ik dacht trouwens altijd dat in margarine juist die transvetten die je afraadt zitten? Waarom toch beter margarine dan boter? 🙂

    16 oktober 2015 at 09:36
    • Reply onahealthyadventure

      Qua olie is olijfolie en bijv. arachideolie gelijkaardig, allebei goed. Daar tegenover bijv. palmolie en kokosolie hebben een slechte vetzuursamenstelling en zijn dus af te raden.
      In margarine zitten inderdaad transvetten, net zoals in minarine. De hoeveelheid transvetzuren is belangrijk. Lees je etiket en let er op dat transvetten <1g zijn, dan zit je goed. Ook voor bakboter geldt deze regel.

      17 oktober 2015 at 14:48

    Leave a Reply