Tips om de feestdagen te overleven

De sleuteltip tijdens de feestdagen is genieten met mate! Maar er zijn ook enkele zaken waarop je kan letten. Daarom deel ik mijn tips om deze periode te overleven.

Let op je portiegrootte
– Voor veel mensen staan de feestdagen gelijk aan veel eten, maar niemand verplicht je om veel te eten. Geniet van je eten en eet geen grotere portie dan anders.
– Voel je niet verplicht je bord leeg te eten. Je kan ook een kleinere portie vragen.
– Als het eten zo lekker is, vraag het recept en maak het thuis nog eens klaar in plaats van bij te nemen uit zin.

Kies wijs
– Als er broodjes op tafel staan, laat die liggen. Hetzelfde geldt voor aperitiefhapjes. Die kleine snacks, waarvan je er onbewust meer eet dan je denkt, bevatten veel calorieën.
– Is het voorgerecht gezond is, eet het helemaal op. Wordt het gevolgd door soep (zonder room), drink die kom maar leeg. Hierdoor ben je bijna al verzadigd. Dan ga je niet zoveel meer van het hoofd- en nagerecht kunnen eten.

Eet rustig
Probeer rustig te eten. Je hersenen krijgen pas 15 minuten nadat je verzadigd bent het signaal door dat je maag vol zit. Dus snel eten verandert vlug in overeten.

Familiefeesten
Maak voor of na familiefeesten een gezonde keuze. Sla het ontbijt niet over en ga voor een lichte lunch of avondmaal.

Overschotjes
– Als je zelf kookt, kook niet te veel. Je kent je familie goed genoeg. Als er elk jaar veel eten over is, maak je deze keer gewoon wat minder klaar.
– Neem geen overschotjes mee naar huis. Zo kan je de dag erna zelf iets gezond bereiden.

Drinken
Drink genoeg tussen de maaltijden door. Geef de voorkeur aan water boven frisdrank en alcohol.

Alcohol
Bij de feestdagen horen bubbels, maar deze en andere alcoholische drankjes brengen snel meer calorieën dan je denkt. Om de hoeveelheid alcohol te beperken, kan je elk alcoholisch drankje afwisselen met een glas water.

Steek beweging in je dag
– Maak samen met je familie tijdens de dag een wandeling of ga voor het eten een blokje om met iedereen die aan tafel zit te wachten.
– Als je jonge kinderen in de familie hebt, kan je een dichtsbijzijnde kerststal bezoeken. Stel voor om er te voet naar toe te gaan.
– Ga te voet of met de fiets naar een feest in de buurt.

Eet de andere dagen gezond
– Eet tijdens de dagen, waarop je niet bij iemand aan tafel moet schuiven, zoals je dat anders zou doen.
– Maak op voorhand een planning met een weekmenu vol gezonde en snel te bereide gerechten.

Sportroutine
Al die feestjes kunnen de zin om te sporten laten verdwijnen. Hou je aan je sportroutine. Als je stopt, wordt het des te moeilijker om na de feestdagen terug te starten. Probeer je workout ’s morgens of voor een familiefeest in te plannen.

Vind jij het moeilijk om de feestdagen gezond door te komen? Heb jij nog tips?