Zijn superfoods wel zo super?

Superfoods zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Steeds vaker duiken ze op in supermarkten en natuurwinkeltjes. wat zijn het eigenlijk en zijn ze wel super? Daarover geef ik jou graag mijn mening.

Wat zijn superfoods?
Superfoods zijn erg voedzame, eetbare planten met 10 of meer unieke eigenschappen. Alle super foods zijn raw food dus biologische voeding die onder 47°C gedroogd is en waaraan geen chemische additieven zijn toegevoegd. Superfoods zijn voedend tot op celniveau, zorgen voor een verbetering van de gezondheid, hebben een hoge nutriëntdensiteit (= veel voedingsstoffen in een kleine concentratie),…

Zijn superfoods nodig in een gezonde, gevarieerde voeding?
Nee, want gezond zijn en gezond eten, was al mogelijk voor de komst van ‘superfoods’. Je hebt ze dus helemaal niet nodig als je gezond en gevarieerd eet.

Ik ben niet voor superfoods, maar ik ben er ook niet tegen. Wel vind ik de hele marketingcampagne er rond niet zo goed. De boodschap is misleidend voor mensen. Superfoods zijn niet meer super dan andere groenten en fruit.
Er zijn natuurlijk heel wat studies gedaan die het gunstige effect van die superfoods aanduiden. Daar zit het probleem net, want er wordt specifiek op dat superfood onderzocht en geen extra studie gedaan om te kijken of fruit en groenten dezelfde effecten hebben.

Zelf gebruik ik wel eens de meer toegankelijke soorten. Zo doe ik goji bessen in mijn granola, voeg cacao nibs toe aan bliss balls, gebruik açaí poeder in smoothie(bowl)s,… Dat zijn zaken die ik lekker vind en die ik – nadat de hype gaat liggen – nog steeds zal gebruiken. Maar ik kan ze even goed vervangen door verse of diepvries bessen.

De keuze of je ze gebruikt, is volledig aan jou. Je hebt ze zeker niet nodig om gezond te zijn, maar ze kunnen wel een extraatje zijn om meer variatie in je voedingspatroon te brengen. Superfoods zijn prijzig en als je een groene smoothie met spirulina vies vindt, moet je zeker niet doorzetten. Dan experimenteer je gewoon met andere voedingsmiddelen. Probeer de volgende keer maar eens een smoothie van banaan met spinazie. Dat vind ik persoonlijk veel lekkerder en het is een pak goedkoper. Ook de prijs van gedroogde aardbeien, bosbessen en kersen of rode biet poeder kan ik niet rechtvaardigen. Die vind ik veel te duur en dan kies ik liever voor de verse, lekkerdere variant.

Als je superfoods gebruikt, wees voorzichtig met de hoeveelheid
Je moet wel voorzichtig zijn dat je niet te veel van de superfoods gebruikt. Het is oké om 1 koffielepel gemalen superfoods per dag te gebruiken. Niet alle superfoods zijn trouwens puur te eten.

 

Wat is jouw mening over superfoods? Gebruik jij er ook?