Sporten bij warm weer: geschikte sportkledij

Vorig jaar had ik het al over het belang van een (sport) zonnecrème wanneer je in de zon gaat sporten. Als het warm is, is het ook een goed idee om over je kledingkeuze na te denken. Geschikte sportkledij zorgt namelijk voor een goede vocht- en temperatuurregeling. Je zal dus geen extra zweet verliezen en niet overhit raken.

Kies voor lichte kledij
– dunne kledij: Hoe dunner de sportkledij, hoe minder snel je het warm zal krijgen.
– lichte kleur van kledij: Zwarte kleding voelt warmer aan dan die in een lichte kleur.
Ik kies zelf altijd voor een lichte top, maar heb meestal wel een donkere, ademende broek aan.

Kies voor ademende, sneldrogende kledij
Ademende kledij zorgt er voor dat je niet te snel gaat zweten. Sneldrogende sportkledij neemt je zweet snel op. Een combinatie van beide is dus zeer geschikt.
NIKE heeft een hele Dri-FIT lijn ontwikkeld, maar ook andere merken zoals FALKE hebben speciale sportkledij uitgebracht.

Op de foto bovenaan draag ik de Air Ventilation top en 3/4 tights van FALKE. Ik koos voor de Air Ventilation top omwille van zijn sneldrogende vermogen, uitstekende ventilatie en perfecte vochtregulatie. De sportbroek beschermt tegen afkoeling, dus ik kan zorgeloos sporten én zweten.

Kies voor sportkledij die beschermt tegen afkoeling
Als het warm is, moet je niet persé minder sportkledij aandoen. Een crop top of sport bh is niet altijd koeler dan een top, want je zweet wordt ook snel koud zweet. Bij een crop top of sport bh merk je dat snel aan je rug. Als je dan een top zou dragen, wordt dat zweet net opgenomen.
Ik ga ook wel eens lopen in een hardloopjack met korte mouwen. Mijn short sleeved running jacket droogt snel, maar beschermt mij ook tegen afkoeling. Bij warme temperaturen zweet je altijd wel wat meer. Als dat zweet dan niet opdroogt, voel je nat aan en kan je lichaam beginnen afkoelen.

Vermijd 100% katoen
Het best laat je sportkledij uit 100% katoen in de kast liggen. Een katoenen sportoutfit absorbeert het zweet, maar de stof droogt niet en voelt dan ook nat aan. Dat kan afkoeling tot gevolg hebben.

Laat je voeten niet in de steek en kies voor ademende sokken
Ik heb de laatste jaren ook loopkousen in huis gehaald. Normaal heb ik altijd enorm koude tenen en zijn mijn katoenen sokken perfect. Wanneer ik sport, zijn die katoenen sokken niet zo goed. Dan zweet ik snel en krijgen mijn voeten geen lucht. Ik ben dan ook overgestapt op een ander soort sok om te sporten.
Het best kies je voor sokken die vervaardigd zijn uit synthetisch materiaal of een mix van synthetisch materiaal en katoen. Zo geraken je voeten niet verhit.
Je kan ook voor specifieke loopsokken kiezen. De meest zijn licht en enkel aan de voetzool wat dikker, dus ook optimaal om te dragen.

Heb jij nog tips voor geschikte sportkledij bij warme temperaturen?