Sporten in het donker: reflecterende en lichtgevende accessoires

Nu de avond sneller valt, zijn we minder geneigd om te sporten in het donker. Toch mag dat je niet tegenhouden, want er zijn tal van manieren om jezelf (én je omgeving) beter zichtbaar te maken.

Reflecterende elementen op sportkkledij
Sinds enkele jaren zie je steeds meer reflecterende strepen, etiketjes of logo’s op sportkledij. Toch een streepje veiliger dan zonder, want met donkere sportkledij in het donker ben je vrijwel tot op het laatste moment onzichtbaar voor bestuurders.

OnaHealthyAdventure_Sporteninhetdonker 1

Extra reflecterende strips aan polsen en enkels of een reflecterend hesje
Je kan je zichtbaarheid vergroten door extra reflecterende strips rond je polsen en enkels te voorzien en/of een reflecterend hesje te dragen.

OnaHealthyAdventure_Sporteninhetdonker 2

Led lampjes
Probeer een led lampje aan je sportoutfit te bevestigen, best rond je middel.
Hou er rekening mee dat je vanvoor een wit lampje en vanachter een rood lampje draagt. Zo verwar je autobestuurders niet.

Led-armbanden
Ook led-armbanden zorgen er voor dat je goed zichtbaar bent. Ik heb er twee van het Belgische merk Dofix. Ze hebben enerzijds led-armbanden die je kan aanspannen (zie foto linkerarm). Je duwt het led-lampje aan en je bent duidelijk zichtbaar. Anderzijds hebben ze klap-armbanden die hoofdzakelijk reflecteren en iets minder hard oplichten (zie foto rechterarm).
Ik geef de voorkeur aan een led armband boven een led lampje omdat een armband geen last geeft, terwijl een lampje bengelt.

     

Voor lopers: Kalenji Run Light
Het Run Light is een harnas met een voor- en achterlicht dat je op de borst kan dragen. Je verlicht tot 20 meter ver en je bent zichtbaar voor je omgeving. Lees er hier meer over.

Voor fietsers: Ledlenser SEO-B5 fietslamp
Ledlenser heeft een fietslamp met 3 opties: een dimfunctie, een signaallicht en een Power-Light. Het Power-Light van de SEO-B5 fietslamp heeft een reikwijdte van maar liefst 120 m. Je vindt er hier meer informatie over terug.

Heb jij nog tips voor te sporten in het donker? Zorg jij er voor dat je zichtbaar bent op straat?