Vinaigrette of dressing bij je salade, waar let je op?

Warm weer betekent dat er veel salades worden gegeten. Je zou denken dat een salade altijd een lichte maaltijd is, maar dat kan ook niet het geval zijn. Het hangt er van af wat voor saus, vinaigrette of dressing je er bij doet. Als je zelf dressings en vinaigrettes bereidt, bepaal je wat er in gaat. Hoewel ze gemakkelijk zelf te maken zijn, is het soms toch wel handig om een fles kant-en-klare dressing of vinaigrette in huis te hebben. Niet alle dressings of vinaigrettes zijn even gezond, dus waar let je op?

Laat ik starten met het verschil tussen een vinaigrette en een dressing uit te leggen. Een vinaigrette wordt altijd gemaakt van olie en azijn en breng je verder op smaak met kruiden. Een dressing is een saus op basis van olie, eventueel met azijn, die gebonden wordt met een eidooier, yoghurt of room.

De meeste kant-en-klare vinaigrettes en dressings zijn gemaakt met plantaardige oliën, dus gezonde vetten. Omdat het gezonde vetten zijn, wil dat niet zeggen dat je er onbeperkt van mag eten.

Ik deel de vinaigrettes en dressings op in 3 categorieën: light (<20% vet), mager (<35% vet) en vet (35-70% vet).

Als portie-richtlijn geef ik mee: 1 el mayo/plantaardige olie = 1 el vette vinaigrette/dressing = 1 à 2 el magere vinaigrette/dressing = 2 à 3 el light vinaigrette.

Let jij ook op de samenstelling van je kant-en-klare vinaigrette of dressing? Maak jij een gezonde keuze?