Last van je darmen? Misschien een prikkelbare darm?

Omdat problemen bespreekbaar moeten zijn, deel ik vandaag een blogpost over het prikkelbare darm syndroom. Steeds vaker hoor ik mensen klagen dat ze aanhoudend last hebben van krampen of een opgeblazen buik. Sommigen durven ook toe te geven dat ze een mix van diarree of constipatie hebben. Hoe ze deze vage klachten beschrijven, doet bij mij een belletje rinkelen: (mogelijks!) prikkelbare darm.

Wat is dat nu een prikkelbare darm? Bij een prikkelbare darm of spastisch colon is er niets mis met de dikke darm, maar de werking ervan is verstoord. Dat kan in één keer op komen. Ik heb het al 8 jaar en het komt zelfs voor bij 1 op 5 personen (maar niet iedereen is gediagnosticeerd). Omdat het zo’n vage klachten zijn, mijd je vaak uit jezelf al bepaalde voedingsmiddelen die (je denkt dat) last geven en sta je er verder niet bij stil. Ik raad aan om bij je dokter langs te gaan om je klachten te bespreken en indien nodig ernstige darmziekten uit te sluiten.

Als je de diagnose prikkelbare darm krijgt, was het vroeger zo dat je er maar mee moest leren leven. Als het te erg was, kreeg je medicatie die de darm zou kalmeren. Een echte oplossing was er niet. Gelukkig is er de laatste jaren onderzoek gedaan naar hoe voeding die buikklachten kan verminderen. In Australië zijn ze zo bij het laag FODMAP dieet gekomen. Een dieet dat bij 70% de klachten doet verminderen. .

Vroeger had ik zelf al kunnen concluderen op wat ik reageerde of niet, maar ik zag er geen logica in. Ik was op heel andere zaken aan het focussen. Sinds ik mijn voeding zelf eens onder de FODMAP-loep heb genomen, zijn mijn klachten verder verminderd.

Door het veranderen van je voeding ga je de inhoud van de dunne en dikke darm aanpassen zodat deze minder uitzetten. FODMAPs (Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen) zijn een verzameling van bestanddelen (koolhydraten) die in onze dagelijkse voeding te vinden zijn. Ze worden slecht opgenomen in de dunne darm en gaan dan in het spijsverteringsstelsel verder naar de dikke darm. Doordat de FODMAPs niet worden opgenomen, trekken ze vocht aan wat de darmen doet uitzetten. In de dikke darm zitten bacteriën die deze FODMAPs als voedselbron gaan gebruiken en ze vergisten, wat kan leiden tot klachten van het prikkelbare darm syndroom zoals opzetting van de buik, pijn en/of een veranderde stoelgang.


Door uit te zoeken op welke FODMAPs je reageert, ga je dus je klachten kunnen verminderen. Ik ga je niet uitleggen hoe je dit dieet volgt. Dat moet je doen onder begeleiding van een diëtiste die er in gespecialiseerd is. Meer informatie, evenals FODMAP-arme recepten, vind je wel terug op mijn website www.dietistecarolienvreysen.be.

Herken je jezelf of iemand anders in dit verhaal? Heb je nog vragen? Of heb je zelf een prikkelbare darm en zoek je een diëtiste voor begeleiding? Laat het me in de reacties weten en ik help je graag verder.