Poilâne opent eerste Belgische bakkerij

Goed nieuws voor de foodies onder ons, want Poilâne opende vorige week een Belgische vestiging. We moeten niet meer naar Parijs of Londen, maar kunnen in Wijnegem langsgaan voor het wereldwijd geprezen zuurdesembrood.

On a Healthy Adventure Poilâne 1
Poilâne is in 1932 ontstaan toen Pierre Poilâne besloot om brood te gaan bakken. Een baguette vond hij maar niets. Hij bakte brood met op steen gemalen bloem en gebruikt zuurdesem in plaats van gist. Daar zit het succes net. Van zuurdesembrood snij je dikke, dichte boterhammen die echt vullen. De lichtzure smaak van de zuurdesem geeft ook een speciale toets aan het brood.

On a Healthy Adventure Poilâne 2
Ik ging vorige week dinsdag langs voor een rondleiding in de bakkerij. Ik werd onthaald door kleindochter Apollonia, die nu aan het hoofd van het familiebedrijf staat. Ik had snel door dat brood bakken Apollonia met de paplepel was ingegeven (haar wiegje was zelfs een broodmand). Ze is zo gepassioneerd als ze over de bakkerij vertelt.

On a Healthy Adventure Poilâne
Het ronde zuurdesembrood met de grote, sierlijke P van Poilâne is het handelsmerk van de bakkerij. Je herkent de broden misschien wel?
Elke maand maakt Poilâne een ander versierd zuurdesembrood. Dat kan een verwijzing naar Antwerpen zijn, maar even goed muziekinstrumenten. Je kan ook zelf een brood laten versieren voor een speciale gelegenheid.
Ik maakte er mijn eigen zuurdesembroodje met mijn naam als versiering. Ziet er mooi uit?

On a Healthy Adventure Poilâne 7

Het zuurdesembrood, notenbrood en rogge-rozijnenbrood zijn overheerlijk. Daar zou ik elke dag wel een sneetje van lusten! Een leuk extraatje is dat je zelfs geen volledig zuurdesembrood moet kopen, maar ook om een snede kan vragen.

Verder verkoopt men bij Poilâne nog Punitions (zandkoekjes), peperkoek, gelei,… De zoete ‘Cuillières Poilâne’, zandkoekjes in de vorm van lepeltjes, en de hartige ‘Fourchettes Poilâne’ zijn perfect om je gasten mee te verrassen.

 

Adres: Kanaal, Stokerijstraat 27, 2110 Wijnegem
Openingsuren: di-zat 6u30-19u, zon 7u30-13u30
Betalen: cash, bancontact
Website: www.poilane.com