Kerstmenu 2016 – Pastinaak-knolseldersoep

Als voorgerecht heb ik nog altijd het liefst soep. Soep is inderdaad maar soep, maar je kan er gemakkelijk iets extra’s aan toevoegen, waardoor het er iets feestelijker uit ziet. De soep uit mijn Kerstmenu is pastinaak-knolseldersoep.

Pastinaak is één van die vergeten groenten. Deze groente heeft een specifieke smaak, maar in een soep is deze zeer aangenaam. Dus geen schrik dat familieleden het niet zullen lusten. De knolselder zwakt de pastinaaksmaak af en daardoor krijg je een heerlijke soep.

on-a-healthy-adventure-pastinaak-knolseldersoep-1De knolselder-pastinaaksoep steekt er niet uit wat kleur betreft, maar wacht tot je er wat pastinaakchips aan toevoegt! Je hebt ineens een heel anders ogende soep voor je neus staan. De pastinaakchips voegt crunch toe aan je soep en je verrast er je gasten vast en zeker mee.

adventure-pastinaak-knolseldersoep-2

Ingrediënten:
– 600 g (diepvries)knolselder
– 3 pastinaken
– 1 ui
– 1 aardappel
– 3 groentebouillonblokjes
– 2 l water
– 2 el olijfolie

Bereiding:
1. Schil de pastinaken (met een groenteschiller). Twee pastinaken snij je in grove stukken. Van de andere snij je dunne plakjes (1 à 2 mm) die je gaat roosteren in de oven.
2. Schil en snij de knolselder in stukken als je een verse gebruikt. Bij diepvriesknolselder is deze al in blokjes gesneden, wat ik enorm handig vind.
3. Schil de aardappel en snij in stukken.
4. Snipper de ui en stoof aan in wat olijfolie.
5. Voeg knolselder, pastinaak, aardappel, bouillonblokjes en water toe. Laat zo’n 30 minuten koken en mix daarna tot een gladde soep.

6. Ondertussen (of op een ander moment) verwarm je de oven tot 150°C.
7. Spreidt de pastinaakschijfjes uit op een bakplaat en steek ze zo’n 5 minuten in de oven tot ze beginnen te krullen. Laat daarna afkoelen.

Serveertip: Schenk de soep uit in alle borden en voeg als laatste de pastinaakchips toe. Zo blijft de pastinaakcrunch het langst krokant. Je kan de pastinaakchips ook apart in een kommetje op tafel serveren zodat iedereen zelf een beetje kan toevoegen.

adventure-pastinaak-knolseldersoep-3

Smakelijk! Morgen krijg je een idee voor een hoofdgerecht.