Ovenschotel: puree, prei met een magere mosterd-bechamelsaus en kabeljauw

Het is het weer voor ovenschotels. Tijd voor een gezond ovengerecht met jullie te delen: puree, prei met een magere mosterd-bechamelsaus en kabeljauw. Het is een eenvoudige, maar smaakvolle maaltijd.

De ovenschotel is trouwens perfect op voorhand klaar te maken en kan ook ingevroren worden. Een tip hierbij: als je een ovengerecht maakt, maak dan een grotere portie dan je nodig hebt. Zo kan je extra ovenschoteltjes vullen en een voorraad in je diepvries aanmaken.

Ingrediënten (1 portie):
Puree:
– 150g aardappelen
– scheutje halfvolle melk
– peper
– zout
– nootmuskaat

Prei:
– 1/3 prei (zowel het preiwit als -groen), in ringen gesneden

Mosterd-bechamelsaus:
– 150ml halfvolle melk
– 2 el bloem (of een beetje meer als je saus niet genoeg dikt)
– peper
– zout
– 1 kl mosterd

Kabeljauw:
– 150g kabeljauw

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
Kook de aardappelen gaar. Giet af. Voeg melk toe aan de aardappelen en pureer. Kruidt bij met peper, zout en nootmuskaat naar eigen smaak.
2. Voor de magere mosterd-bechamelsaus los je de bloem op in de melk. Warm het mengsel op. Laat koken. Kruidt bij met peper en zout. Laat de bechamelsaus indikken. Wanneer de saus de gewenste dikte heeft, roer je er de mosterd onder.
3. Neem een ovenschotel. Doe de puree op de bodem, leg daarop de preiringen en overgiet met de mosterd-bechamelsaus. Het stukje kabeljauw leg je vanboven.
4. Steek de ovenschotel puree, prei met mosterd-bechamelsaus en kabeljauw in de oven gedurende 20 minuten.

Invriezen?
Laat de puree en prei met mosterd-bechamelsaus afkoelen, leg de kabeljauw er op en klaar om in te vriezen.
Ontdooi voor gebruik. Als de ovenschotel niet volledig ontdooid is, moet je rekenen op een langere gaartijd (±10 minuten extra).

Ik gebruik de glazen voorraadpotjes met deksel van Ikea. Deze schaaltjes zijn geschikt voor de diepvries en kunnen in de oven.

Smakelijk!