Follow:

Opletten met calorie trackers zoals MyFitnessPal

MyFitnessPal is één van de meest populaire apps om je calorie-inname en energieverbruik op te volgen. Hoe geweldig dat ook klinkt, helaas is het niet 100% correct. Ik heb de app zelf ook een tijdje gebruikt om te kijken hoe die in elkaar zit.

On a Healthy Adventure MyFitnessPal 1


Iedereen kan dingen toevoegen

Het is veel gemakkelijker om in de app enkele zaken aan te klikken dan die manueel uit te rekenen. Punten voor gemakkelijkheid, dat zeker. Maar iedereen kan er voedingsmiddelen of maaltijden aan toevoegen. Over het algemeen klopt dit wel, maar soms wordt er wel eens misgerekend met de hoeveelheden.

Welke portiegrootte kies ik?
Bij maaltijden zijn vaak het aantal calorieën vermeld, maar geen portiegrootte. Zo kan ik kiezen voor frieten van 400 kcal, 600 kcal of 800 kcal toe te voegen. Hoeveel gram is een grote friet en wat is een kleine? Zo’n portie wordt snel onderschat.

Dat gebeurt ook bij bijvoorbeeld ontbijtgranen. Een portie ontbijtgranen wordt meestal gezien als 30 g, maar weet je wel hoe weinig dat is als je dat in een kommetje doet? Je zit al snel aan 50 g. Als je heel de dag door porties onderschat, krijg je natuurlijk een vertekend beeld van jouw calorie-inname op MyFitnessPal.

Zelf uitrekenen en toevoegen
Als je een beter beeld wil, zal je zelf je eigen maaltijden moeten afwegen en uitrekenen wat hun voedingswaarde is. Deze voeg je dan zelf toe aan MyFitnessPal.
Veel gegeten snacks kan je ook best toevoegen. Je vindt alle nodige informatie in de voedingswaarden vermeld op de meeste verpakkingen. Staat je product in de app, controleer dan eens of het overeenkomt met je verpakking.

Scanfunctie
Er is ook een scanfunctie op de app. Bij sommige producten is het mogelijk de barcode in te scannen en zo het product ‘up te loaden’ in je MyFitnesspal. Super handig! Zo heb je meteen de correcte waarden.

Calorieën tracken
Het is een handige manier om idee te krijgen wat je op een dag eet en misschien merk je wel op dat sommige voedingsmiddelen of producten meer calorieën bevatten dan je zou denken. Let wel op dat je met apps zoals deze niet obsessief calorieën gaat uitrekenen. Want dan is het niet meer gezond!

OnaHealthyAdventure MyFitnessPal

Heb jij MyFitnessPal of een gelijkaardig programma al eens gebruikt om je energie-inname te tracken?

Share on
Previous Post Next Post

Je vindt deze posts misschien ook interessant:

7 Comments

  • Reply Margaux

    Handig artikeltje! Thnx voor de tips 🙂

    18 augustus 2016 at 07:35
  • Reply Evi

    Ik heb hem een tijdje gebruikt, vooral om na te gaan wat ik gemiddeld op een dag at en hoeveel mijn energie-inname dan was. Moet toegeven dat ik soms toch wel verschoot 🙂

    18 augustus 2016 at 07:48
    • Reply onahealthyadventure

      Je hebt vaak een heel ander beeld he. Apps zoals deze zijn dan wel gemakkelijk om een beter idee te krijgen.

      19 augustus 2016 at 12:22
  • Reply Jenn

    Ik gebruik hem bij vlagen, het helpt me wel, maar op de een of andere manier komt toch de klad erin na een paar dagen. Toevallig heb ik hem gisteren weer eens ingevuld.

    18 augustus 2016 at 10:04
    • Reply onahealthyadventure

      Ik zou het ook niet dagelijks kunnen ingeven, maar dat is ook niet nodig he. Als je het enkele dagen invult, heb je al een goed idee van je inname.

      19 augustus 2016 at 12:23
  • Reply Lies

    Gezond verstand ?!
    Lie(f)s.

    18 augustus 2016 at 13:25
  • Reply Roos

    Goed artikel! Ik gebruikte altijd de Eetmeter van het Voedingscentrum, die vond ik zelf veel overzichtelijker dan Myfitnesspall. Ik ben daar nu al een tijdje mee gestopt. Het heeft mij wel geholpen, maar na een tijdje vroeg ik mezelf af of dit wel slim was.. Je kan namelijk niet je hele leven calorieën blijven tracken, tenminste ik wilde dat niet.

    31 augustus 2016 at 09:32
  • Leave a Reply