Opletten met calorie trackers zoals MyFitnessPal

MyFitnessPal is één van de meest populaire apps om je calorie-inname en energieverbruik op te volgen. Hoe geweldig dat ook klinkt, helaas is het niet 100% correct. Ik heb de app zelf ook een tijdje gebruikt om te kijken hoe die in elkaar zit.

On a Healthy Adventure MyFitnessPal 1


Iedereen kan dingen toevoegen

Het is veel gemakkelijker om in de app enkele zaken aan te klikken dan die manueel uit te rekenen. Punten voor gemakkelijkheid, dat zeker. Maar iedereen kan er voedingsmiddelen of maaltijden aan toevoegen. Over het algemeen klopt dit wel, maar soms wordt er wel eens misgerekend met de hoeveelheden.

Welke portiegrootte kies ik?
Bij maaltijden zijn vaak het aantal calorieën vermeld, maar geen portiegrootte. Zo kan ik kiezen voor frieten van 400 kcal, 600 kcal of 800 kcal toe te voegen. Hoeveel gram is een grote friet en wat is een kleine? Zo’n portie wordt snel onderschat.

Dat gebeurt ook bij bijvoorbeeld ontbijtgranen. Een portie ontbijtgranen wordt meestal gezien als 30 g, maar weet je wel hoe weinig dat is als je dat in een kommetje doet? Je zit al snel aan 50 g. Als je heel de dag door porties onderschat, krijg je natuurlijk een vertekend beeld van jouw calorie-inname op MyFitnessPal.

Zelf uitrekenen en toevoegen
Als je een beter beeld wil, zal je zelf je eigen maaltijden moeten afwegen en uitrekenen wat hun voedingswaarde is. Deze voeg je dan zelf toe aan MyFitnessPal.
Veel gegeten snacks kan je ook best toevoegen. Je vindt alle nodige informatie in de voedingswaarden vermeld op de meeste verpakkingen. Staat je product in de app, controleer dan eens of het overeenkomt met je verpakking.

Scanfunctie
Er is ook een scanfunctie op de app. Bij sommige producten is het mogelijk de barcode in te scannen en zo het product ‘up te loaden’ in je MyFitnesspal. Super handig! Zo heb je meteen de correcte waarden.

Calorieën tracken
Het is een handige manier om idee te krijgen wat je op een dag eet en misschien merk je wel op dat sommige voedingsmiddelen of producten meer calorieën bevatten dan je zou denken. Let wel op dat je met apps zoals deze niet obsessief calorieën gaat uitrekenen. Want dan is het niet meer gezond!

OnaHealthyAdventure MyFitnessPal

Heb jij MyFitnessPal of een gelijkaardig programma al eens gebruikt om je energie-inname te tracken?