One Healthy Family

Wie actief is op Instagram en zoekt naar gezond eten is vast en zeker Ellen De Meulemeester al tegengekomen. Die naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar haar Instagram naam Ellen Charlotte Marie waarschijnlijk wel. Ellen is de populairste, Vlaamse foodie met (op dit moment) maar liefst 141.000 volgers! Ik volg haar al een hele tijd en haar foto’s zijn gewoon prachtig.

Ellen bracht eerder dit jaar al een app, Effortlessly Healthy, uit, maar een boek kon natuurlijk niet ontbreken. Daarom bundelde ze haar favoriete recepten met als resultaat: One Healthy Family.

Het boek start met een oplijsting van ingrediënten die Ellen in haar voorraadkasten heeft. Daarna komen de recepten aan bod, opgedeeld in categorieën: ’s morgens, kleine snoepers, lunchtijd, zoete snacks, de grote honger, gezonde desserts en smoothies. Bij elk recept wordt met symbolen ook vermeld of het glutenvrij, lactosevrij en/of vegan is.

Bijna alle recepten zijn lactose- en glutenvrij, vegetarisch of vegan en bevatten geen geraffineerde suikers. Iets wat hip is op deze moment. Ik eet zelf niet zo strict en volg dan ook niet elk recept tot op de letter. Ik gebruik even goed gewone boter i.p.v. cashewboter en (volkoren) bloem i.p.v. havermeel als ik dat niet meer in huis heb.

Het zijn leuke recepten. Zeker voor de smoothie- en ontbijtliefhebbers en degenen die op zoek zijn naar to-go recepten. Dat klinkt als iets voor mij he? Inderdaad. De ontbijt- en lunchgerechtjes zijn geweldig.

Ik probeerde alvast de quinoasalade met gegrilde groenten en de linzensalade met tahinivinaigrette. Allebei goedgekeurd!

De desserten zijn vaak raw (onbewerkte) desserten. Je zal die desserten dus laten opstijven in de diepvries of koelkast en niet bakken in een oven. Zoals deze snickerrepen, mmm, een aanrader!

Ik moet toegeven dat het boek heel inspirerend is. Gezond eten is lekker, maar ziet er ook extra aantrekkelijk uit doordat je zoveel kleurrijke ingrediënten gebruikt. Dat bewijst Ellen met haar foto’s! Zien eten – of in dit geval foto’s van eten zien – doet eten.

One Healthy Family is een kookboek voor iedereen die graag plantaardig kookt of het een kans wil geven. Ellen geeft gekende gerechten een plantaardige toets en zo worden het nieuwe, maar nog herkenbare, maaltijden.

Een ‘nadeel’ is dat de recepten best veel (niet ingeburgerde) ingrediënten vereisen, maar je kan ze ook met minder klaarmaken (bijv. bepaalde kruiden vervangen of niet toevoegen).
Een ander minpuntje vind ik de aanduiding van de maateenheid: kop in plaats van gram. We zijn niet zo vertrouwd met de Amerikaanse maateenheid cup. Die hoeveelheid ‘kop’ omrekenen naar gram is een extra taak die je niet wil bij een kookboek. Er gaat ook verwarring zijn, want er wordt niet cup maar kop vermeld.


Leuk weetje: Ellen weet dat het niet gemakkelijk is om kinderen gezond te laten eten. Daarom bevat One Healthy Family ook kindvriendelijke gerechten die je herkent aan het kidsproof-label.

One Healthy Family (€24,99), uitgegeven door Lannoo, is verkrijgbaar bij de boekhandel of online via Bol.com.