Follow:

Natuurlijke suikers in voeding

Vandaag vertel ik jullie graag meer over natuurlijke suikers in voeding. Zo zitten er van nature suikers in yoghurt (lactose) en fruit (fructose) en die worden daar dus niet aan toegevoegd.

On a Healthy Adventure natuurlijke suikers

Fruit
Ik denk dat iedereen wel weet dat er suiker zit in fruit. Fruit is zoet en dat komt doordat het suiker, fructose, bevat. Fruit levert suiker aan, maar is natuurlijk wel gezonder dan snoep of een koek, want fruit bevat ook nog vitaminen en vezels.
Omwille van de suiker in fruit is er ook de aanbeveling van maxium 2 à 3 stukken fruit per dag. Je kan dus ook niet onbeperkt fruit eten, want zo krijg je veel suikers binnen.

Yoghurt
Een vriendin vertelde me onlangs dat ze natuur yoghurt had gekocht en ze had gezien dat daar suikers in zaten en was helemaal verbaasd. Het klopt dat je in de voedingswaarden suiker zal zien staan, maar als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, vind je daar geen suiker meer terug. Dat komt doordat er geen suiker werd toegevoegd, maar er wel suiker, lactose (melksuiker), aanwezig is omdat die van nature in melk zit.
Aan fruityoghurt en gesuikerde yoghurts wordt er wel extra suiker toegevoegd. Bij deze producten vind je dan wel suiker terug in de ingrediëntenlijst.

Hieronder maak ik even een vergelijking tussen een ongesuikerde en gesuikerde yoghurt. Je ziet dat ze beide suiker bevatten. Om te weten of er suiker is toegevoegd, moet je de ingrediëntenlijst checken.

OAHA magere natuur yoghurt

OAHA magere natuur yoghurt gesuikerd

Wil je meer informatie over suikers in voeding? Lees dan zeker ook eens mijn blogpost “We eten te veel suiker, maar we hebben het niet altijd door.”.

Share on
Previous Post Next Post

Je vindt deze posts misschien ook interessant:

10 Comments

 • Reply Lies

  Weer iets wijzer, Carolien !
  Lie(f)s.

  11 augustus 2016 at 08:01
 • Reply Falderie

  Weer wat bijgeleerd, bedankt!

  11 augustus 2016 at 09:45
 • Reply Hanne

  Grappig hoe men nu de laatste tijd verkondigt dat je slechts 2 à 3 stukken fruit per dag op mag, terwijl vroeger vaak gezegd werd dat je er 5 per dag moest eten haha. Nouja, bedankt voor al de info hé 😉 x

  11 augustus 2016 at 10:47
  • Reply onahealthyadventure

   Ja, best verwarrend. Nu staat de aanbeveling op 2 à 3 stukken, maar bij sommige soorten fruit worden 2 stuks als 1 stuk geteld.

   19 augustus 2016 at 12:17
 • Reply Demi

  Erg goed dat je mensen duidelijk wilt maken dat producten van nature suikers kunnen bevatten! 🙂

  11 augustus 2016 at 10:53
  • Reply onahealthyadventure

   Met alle informatie die er is, is het normaal dat je in de war raakt. Zeker natuurlijke suikers in fruit en yoghurt wou ik even aankaarten 🙂

   19 augustus 2016 at 12:19
 • Reply Anne

  Heel goed uitgelegd, ik probeer zo goed als geen toegevoegde suikers te eten en soms als ik dan yoghurt eet wordt er gezegd: ”maar er staat achterop dat er suiker in zit”. Dan moet ik wat jij nu verteld altijd weer opnieuw uitleggen, het verschil tussen de natuurlijke suikers en de toegevoegde.

  11 augustus 2016 at 11:17
  • Reply onahealthyadventure

   Ja, veel mensen weten het verschil niet. Suiker is natuurlijk suiker, maar het is toch belangrijk te weten welke er van nature in bepaalde voedingsmiddelen zit. Goed dat je ook die informatie verspreidt, Anne!

   19 augustus 2016 at 12:20
 • Reply els

  Dankjewel voor de duidelijke uitleg!

  11 augustus 2016 at 14:03
 • Reply Marlies

  Goed uitgelegd! Veel mensen weten het idd niet.

  12 augustus 2016 at 15:20
 • Leave a Reply