Natuurlijke suikers in voeding

Vandaag vertel ik jullie graag meer over natuurlijke suikers in voeding. Zo zitten er van nature suikers in yoghurt (lactose) en fruit (fructose) en die worden daar dus niet aan toegevoegd.

On a Healthy Adventure natuurlijke suikers

Fruit
Ik denk dat iedereen wel weet dat er suiker zit in fruit. Fruit is zoet en dat komt doordat het suiker, fructose, bevat. Fruit levert suiker aan, maar is natuurlijk wel gezonder dan snoep of een koek, want fruit bevat ook nog vitaminen en vezels.
Omwille van de suiker in fruit is er ook de aanbeveling van maxium 2 à 3 stukken fruit per dag. Je kan dus ook niet onbeperkt fruit eten, want zo krijg je veel suikers binnen.

Yoghurt
Een vriendin vertelde me onlangs dat ze natuur yoghurt had gekocht en ze had gezien dat daar suikers in zaten en was helemaal verbaasd. Het klopt dat je in de voedingswaarden suiker zal zien staan, maar als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, vind je daar geen suiker meer terug. Dat komt doordat er geen suiker werd toegevoegd, maar er wel suiker, lactose (melksuiker), aanwezig is omdat die van nature in melk zit.
Aan fruityoghurt en gesuikerde yoghurts wordt er wel extra suiker toegevoegd. Bij deze producten vind je dan wel suiker terug in de ingrediëntenlijst.

Hieronder maak ik even een vergelijking tussen een ongesuikerde en gesuikerde yoghurt. Je ziet dat ze beide suiker bevatten. Om te weten of er suiker is toegevoegd, moet je de ingrediëntenlijst checken.

OAHA magere natuur yoghurt

OAHA magere natuur yoghurt gesuikerd

Wil je meer informatie over suikers in voeding? Lees dan zeker ook eens mijn blogpost “We eten te veel suiker, maar we hebben het niet altijd door.”.