Muhamara

Muhamara is een Syrische dip die gemaakt wordt van geroosterde paprika’s en walnoten. Ik proefde deze tapenade tijdens een workshop en was meteen fan: lekker, hartig én gezond. Dus ging ik in de keuken aan de slag om mijn eigen muhamara te maken. Het resultaat deel ik vandaag met jullie.

Vaak wordt er aan muhumara ook nog granaatappelmelasse (ingekookt granaatappelsap, o.a. te koop bij Oil & Vinegar of Pit & Pit) toegevoegd voor extra smaak. Dus dat is nog een variatie die je kan uitproberen als je zo’n granaatappelsiroop in huis hebt.

Ingrediënten:
– 2 rode paprika’s
– 35g walnoten
– 1 el paneermeel
– 1 kl komijn
– 1/2 kl (zee)zout
– 1/2 kl chili flakes of 1/2 rood pepertje
– 1 kl citroensap
– 1 el olijfolie
– 1/2 teentje knoflook

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175°C.
2. Snij de paprika in stukken en verwijder de zaadlijsten. Leg op een vel bakpapier en bestrijk met een beetje olijfolie. Laat zo’n 30 min roosteren.
3. Haal de paprika’s uit de oven. Leg op een bordje en bedek met huishoudfolie. Zo kan je 10 min later gemakkelijk het vel verwijderen.
4. Wanneer de paprika afgekoeld is, doe die samen met de andere ingrediënten in een blender en mix. Ik verkies om de muhamara niet plat te mixen, maar slechts kort te blenden zodat er nog brokjes in zitten.

Serveer deze hartige muhamara met crackers!

Heb jij al eens muhamara geproefd?