Follow:

Producenten proberen je te misleiden met de calorieën per portie

Op de verpakking van voedingsmiddelen vind je de voedingswaarde terug. De voedingswaarden zijn bijna altijd aangegeven per 100 g en per portie. Als ik iemand zijn voedingsinname bereken, ga ik ook uit van de waarden per 100 g en reken ik ze om naar het gewicht van de gegeten portie.

De voedingswaarden kloppen hoor. Producenten proberen je soms te misleiden met de calorieën bij de aangegeven portie. Je zou denken dat die portie overeenkomt met het volledig pakje koeken. Die indruk geeft de verpakking ook, maar al te vaak is de aangegeven portie veel minder dan wat je er normaal van op eet.

Neem nu Milky Way Crispy Rolls. 1 Crispy roll, een halve verpakking, wordt gezien als 1 portie, maar wie eet er nu maar één van de twee van op?

Kijk ook maar eens op je verpakking ontbijtgranen. Daar staat 30 g als portie aangegeven. Ik durf er voor te wedden dat jij ook snel 45 g in je kommetje hebt geschud. Je eet dus 1,5x de aangeduide portie. Hou daar rekening mee als je afgaat op het aantal calorieën.

Of producenten proberen je te misleiden door het aantal calorieën van een portie in het groot op de verpakking te zetten. Dit is vaak bij producten die caloriearm moeten ogen. Een voorbeeld is Propercorn. Er staat in het groot “88 cals” op de verpakking. Je gaat er dan automatisch van uit dat die hele zak popcorn maar 88 kcal bevat. Pas wanneer je het van dichtbij bekijkt, zie je “per serving” (per portie) staan. De overeenstemmende portie blijkt dan (maar) 20 g te zijn.

Kortom: laat je niet misleiden door de calorieën per portie. Bekijk de voedingswaarden eens wat meer in detail de volgende keer!

Share on
Previous Post Next Post

Je vindt deze posts misschien ook interessant:

3 Comments

 • Reply Josefien De Bock

  Interessante tip, merci om ons hierop te wijzen!

  9 oktober 2017 at 07:34
 • Reply Iris Moonen

  Ik weet nog dat ik ooit een keer voor de zekerheid het plakje kaas woog dat op mijn brood ging en bleek dat de “portie” die zij vermeldden 2/3e plakje was. Een half plakje had ik nog begrepen, maar wie doet er 2/3e plakje als portie op zijn brood? Belachelijk vond ik het! Sindsdien vertrouw ik die porties niet helemaal meer haha.

  11 oktober 2017 at 10:18
 • Reply Naud

  Er zitten 15 plakjes kaas in een verpakking met 500 gram. Dat is 33,3 gram per plakje. 387 kcal per 100 gram, dus 129 kcal per plakje. Maar blijkbaar is een portie 20 gram en dat is maar 60% van een plakje en maar 77 kcal. Er zitten dus 67% meer calorieën in een plakje kaas dan je denkt.

  Andersom zitten er meer calorieën in een plakje ham dan er op staat. 8 plakjes per 150 gram is 18,75 gram. 119 kcal per 100 gram, dus 14,9 kcal per plakje. Er staat op dat een portie 25 gram is en 30 kcal. Dat is 1,33 plakjes ham.

  Ik heb liever dat ze calorieën per stuk erop zetten in plaats van portie, zodat mensen zelf uit kunnen kiezen hoeveel stuks ze willen en makkelijk kunnen berekenen. Nu is het het beste om de hoeveelheid stuks te tellen en dan het volledige gewicht erdoor te delen of zelfs te wegen, want sommige plakjes kaas zijn dikker dan andere bijvoorbeeld. Dat kost wel veel meer moeite, voor elk plakje wegen in plaats van eenmalig te berekenen.

  10 januari 2019 at 11:24
 • Leave a Reply