Producenten proberen je te misleiden met de calorieën per portie

Op de verpakking van voedingsmiddelen vind je de voedingswaarde terug. De voedingswaarden zijn bijna altijd aangegeven per 100 g en per portie. Als ik iemand zijn voedingsinname bereken, ga ik ook uit van de waarden per 100 g en reken ik ze om naar het gewicht van de gegeten portie.

De voedingswaarden kloppen hoor. Producenten proberen je soms te misleiden met de calorieën bij de aangegeven portie. Je zou denken dat die portie overeenkomt met het volledig pakje koeken. Die indruk geeft de verpakking ook, maar al te vaak is de aangegeven portie veel minder dan wat je er normaal van op eet.

Neem nu Milky Way Crispy Rolls. 1 Crispy roll, een halve verpakking, wordt gezien als 1 portie, maar wie eet er nu maar één van de twee van op?

Kijk ook maar eens op je verpakking ontbijtgranen. Daar staat 30 g als portie aangegeven. Ik durf er voor te wedden dat jij ook snel 45 g in je kommetje hebt geschud. Je eet dus 1,5x de aangeduide portie. Hou daar rekening mee als je afgaat op het aantal calorieën.

Of producenten proberen je te misleiden door het aantal calorieën van een portie in het groot op de verpakking te zetten. Dit is vaak bij producten die caloriearm moeten ogen. Een voorbeeld is Propercorn. Er staat in het groot “88 cals” op de verpakking. Je gaat er dan automatisch van uit dat die hele zak popcorn maar 88 kcal bevat. Pas wanneer je het van dichtbij bekijkt, zie je “per serving” (per portie) staan. De overeenstemmende portie blijkt dan (maar) 20 g te zijn.

Kortom: laat je niet misleiden door de calorieën per portie. Bekijk de voedingswaarden eens wat meer in detail de volgende keer!