Follow:

Merk vs. huismerk

Het is een vraag die misschien al vaak is opgekomen: is een merk product beter dan dat van het huismerk van een supermarkt? Het korte antwoord wat betreft voedingswaarde is nee, maar dat vraagt toch wel om meer nuance.

In dit onderwerp heb ik me enkele jaren terug verdiept. Het was zelfs een onderdeel van mijn eindwerk als student voeding- en dieetkunde. Ik heb tal van producten, die nodig zijn in een basis voeding, onder de loep genomen en de voedingswaarden van bekende merken en huismerken met elkaar vergeleken. Ik kwam tot enkele conclusies: de voedingswaarde is min of meer dezelfde, verschil in smaak of textuur en beperkter aanbod huismerk-producten.

fruits-grocery-bananas-market

Voedingswaarden min of meer dezelfde
Ik heb tal van voedingswaardentabellen met elkaar vergelijken. Soms heeft het ene product een gram meer of minder koolhydraten of vetten, de andere keer zijn de voedingswaarden volledig hetzelfde. Wat betreft de aanlevering van voedingswaarden zijn deze producten gelijkaardig. Een merk krijgt dus vanuit dat standpunt geen voorkeur over een huismerk.

Verschil in smaak en textuur
Wel zit er een verschil in smaak en textuur van deze producten. De ene persoon merkt dit sneller op dan de andere. Huismerk-producten zijn goedkoper dan die van een bekend merk. Om ze goedkoper te kunnen aanbieden, maken ze gebruik van goedkopere ingrediënten.
Iedereen heeft al wel eens gehoord dat Leo (Milka) en Olé (Aldi) in dezelfde fabriek gemaakt worden. Ik hoor sommigen dan ook zeggen: zie je wel dat het hetzelfde is. Vind jij de smaak en textuur ook dezelfde? Ik niet, want bij Leo proef je meteen dat deze met Milka chocolade is gemaakt. De knapperigere koek is ook omgeven door een dikker laagje chocolade. Smaakt een Leo daarom beter dan een Olé? Niet persé, dat is helemaal jouw mening. Ik zal telkens Milka chocolade verkiezen boven andere chocolade.
Bij yoghurt merk ik ook een verschil in textuur. Verschillende huismerk yoghurts vind ik loperiger dan bijvoorbeeld die van Danone. Is die daarom minder lekker? Nee, zeker niet. Ik geef bij mijn yoghurt met granola en fruit de voorkeur aan een stevigere yoghurt omdat textuur voor mij bepalend is, maar wat betreft smoothies maakt de textuur mij minder uit en gebruik ik wel yoghurt van het huismerk.
Ontbijtgranen zijn ook zoiets. Niets kan voor mij tippen aan de krokantheid van Special K. Ik heb tot nu toe nog geen enkel ander merk of huismerk gevonden dat dezelfde krokante vlokken geeft. Als ik voor zulke ontbijtgranen kies, zal ik altijd Special K in mijn winkelmandje leggen.
Ik kies wel standaard voor het huismerk bij basisproducten zoals pasta, afbakbroodjes, crackers, fruitsap, peulvruchten,… Soms omdat ik die zelfs lekkerder vind dan bepaalde merken, maar meestal omdat ik zelf geen verschil ervaar tussen een bekend merk en het huismerk, behalve voor mijn portemonnee dan.

Beperkter aanbod huismerk-producten
Enkele jaren geleden was het aandeel producten van het huismerk erg beperkt. De meeste basis producten zijn er in aanwezig, maar wat betreft voorkeursproducten (zoals volkoren granen, light room,…) is dat nog steeds beperkt. Dat is de laatste jaren enorm toegenomen. Vroeger moest ik serieus zoeken naar een pak volkoren sapaghetti, terwijl er nu meer volkoren pasta in het huismerk-gamma wordt opgenomen. Heel blij mee! Maar sommige voedingsmiddelen zoals volkoren wraps kan ik niet (of niet overal) in het huismerk vinden. Daarom koop ik zelf afgewisseld merken met huismerk-producten.

Verkies jij merk boven huismerk? Koop jij ook merken afgewisseld met huismerken of zweer jij bij één van de twee?

Share on
Previous Post Next Post

Je vindt deze posts misschien ook interessant:

9 Comments

 • Reply Lies

  Ik koop afgewisseld, Carolien, na uittesten. De smaken kunnen inderdaad verschillen, de structuren ook. Als ’t kan, en ’t is lekker, ga ik zelfs voor bio, afhankelijk van de prijs dan.
  Lie(f)s.

  20 oktober 2016 at 13:40
  • Reply onahealthyadventure

   Goed van je, Lies! Bio is weer een heel ander verhaal he 😉

   21 oktober 2016 at 09:26
 • Reply Falderie

  Afhankelijk van het product kies ik de ene keer voor een merkproduct (bv. Nutella), de andere keer voor een huismerk (en ook daar zit een groot verschil in. bv kaas van het merk Delhaize, of van de goedkopere 365-variant)

  20 oktober 2016 at 14:27
  • Reply onahealthyadventure

   Ja, binnen huismerken is er inderdaad ook nog een merkbaar verschil.

   21 oktober 2016 at 09:27
 • Reply liese

  ik koop sowieso vaak in Aldi. Maar sommige dingen wil ik echt van een merk: bvb Coca Cola Zero. Maar ik smaak geen verschil tussen een Olé en een Leo.

  20 oktober 2016 at 19:54
  • Reply onahealthyadventure

   Een beetje zoals mij dan, huismerken afgewisseld met merken 🙂

   21 oktober 2016 at 09:28
 • Reply Nienke

  Interessant om te lezen! Wij eten/drinken van zowel huismerken als A-merken.

  23 oktober 2016 at 10:28
 • Reply Naomi

  Afwisselend! Er zijn bepaalde producten die ik weiger om te kopen van het huismerk gewoon omdat ik sommige dingen lekkerder vind van het merk (bijvoorbeeld cola haha), of chips daar ben ik ook echt trouw aan het merk (Lays!) maar bv bananen of andere zaken zoals fruitsap etc mogen gerust van het huismerk zijn.

  23 oktober 2016 at 10:29
 • Reply Sara

  Wij zijn ook voorstander van de huismerken en toch kopen wij ze niet altijd. Mijn zus zal bv. nooit een ander merk dan Coca Cola nemen. Wat ik wel gemerkt heb is dat de sojadrank van Aldi en Alpro Soja bijna volledig hetzelfde is (op een paar vitamines en ingrediënten na) én dat deze ook in dezelfde fabriek gemaakt wordt. Aangezien het hier wel een groot prijsverschil is, verkies ik die van de Aldi. Wij kopen wel veel merkproducten, maar dan eerder omdat die in promotie staan of een voordelige prijs hebben.

  23 oktober 2016 at 11:06
 • Leave a Reply