Meer eten volgens het plant based principe
Plant based, of in het Nederlands plantaardig, eten is aan populariteit aan het winnen. Door plant based te eten, laat je dierlijke producten weg en kies je voor plantaardige opties. Er zijn mensen die strikt plant based eten (veganisten), maar er zijn ook veel mensen die voor plant based maaltijden kiezen ter afwisseling. Tot die tweede groep behoor ik.
Waarom meer plantaardig?
We staan er niet bij stil hoeveel dierlijke producten we eten. Vlees, vis, gevogelte, charcuterie, melkproducten, eieren, boter,… Als je je eigen voeding bekijkt, zal je zien dat ze meestal bij elke maaltijd vertegenwoordigd zijn.
Vaker vegetarisch of plantaardig eten, is niet alleen beter voor het milieu, maar ook goed voor je gezondheid. Hoe meer variatie in je voedingspatroon, hoe meer verschillende voedingsstoffen je opneemt.
Peulvruchten en vegetarische opties zijn een plantaardig alternatief voor vlees, vis en gevogelte
Dierlijke producten hebben altijd deel uitgemaakt van ons voedingspatroon omdat ze een goede eiwitbron zijn.
Vlees, vis en gevogelte kunnen (eens) vervangen worden door peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, bonen,… of vegetarische alternatieven zoals tofu, quorn, seitan,… of geschikte vleesvervangers.
Charcuterie kan (eens) plaatsmaken voor heerlijke plantaardige spreads zoals hummus, witte bonenspread, baba ganoush, groentespreads, pindakaas, notenpasta’s, confituur, schijfjes avocado,…
Plantaardige alternatieven voor melk en yoghurt
Meer plantaardig eten kan je ook doorvoeren bij producten van dierlijke oorsprong zoals melk, yoghurt en boter. Er zijn tegenwoordig heel wat plantaardige alternatieven voor melk en yoghurt te vinden, ook gewoon in de supermarkt.
Zelf kies ik nog altijd voor melk en yoghurt bij het ontbijt, maar in pudding of smoothies kies ik wel vaker voor ongezoete amandelmelk.
Plantaardige margarine en oliën zijn een alternatief voor boter
We staan er vaak niet meer bij stil, maar ook boter is van dierlijke oorsprong. Boter gebruik ik zelf zelden. De plantaardige tegenhangers van boter zijn margarine en plantaardige oliën.
Er komen steeds meer verschillende plantaardige oliën in de winkelschappen terecht. Olijfolie is nog altijd de go-to olie, maar overweeg zeker eens om af te wisselen met sesamolie, zonnebloemolie, lijnzaadolie, avocado olie,…
Plantaardige oliën hebben als eigenschap dat ze veel onverzadigde vetten bevatten. Margarine wordt gemaakt op basis van plantaardige oliën en bevat dus ook gezonde onverzadigde vetten. Verder wordt er aan margarine ook vitamine A en D toegevoegd, omdat vitamine A in onder andere vlees(waren), vis, zuivelproducten en eieren zit en omdat vitamine D van nature in dierlijke producten en boter aanwezig is.
Bij de warme maaltijd kan je gemakkelijk plantaardige olie gebruiken, maar dat smeren op je brood gaat niet. Als smeervet gebruik ik dan ook margarine.
Bij de aankoop van een margarine moet je wel een goede keuze maken uit het aanbod van zachte (kuipjes), vloeibare (bussen) of harde (wikkels) margarines. De zachte margarines zijn de gezondste keuze. Om zeker te zijn dat de samenstelling van de vetten in orde is, bekijk je de voedingswaarden. Zoek naar een zachte margarine met zoveel mogelijk meervoudige onverzadigde vetzuren. Controleer ook de verhouding verzadigde vetten op totaal vetten. Als die minder dan 1/3 is, heb je een goede margarine vast.
Bij elke voeding is het belangrijk om af te wisselen tussen vetten. Daarnaast mag je ook niet te veel vet binnenkrijgen en geldt de aanbeveling van 1 mespunt smeervet per snede brood en 1 el bereidingsvet per persoon voor de bereiding van een warme maaltijd.
Plantaardige tussendoortjes
Plantaardige tussendoortjes zijn het gemakkelijkst. Ik kies graag voor een handjevol noten, 2 stukken fruit of wat groentesticks eventueel met een lekkere, plantaardige dip. Of een lekker vegan taartje dat je tegenwoordig bij heel wat koffiezaakjes kan eten.
Meer plantaardig eten
Ben ik je nu aan het overtuigen om volledig plantaardig te gaan eten? Nee, zeker niet. Ik probeer je wel meer informatie mee te geven hierover.
Door initiatieven zoals donderdag veggiedag en Dagen Zonder Vlees is het duidelijk dat er interesse is om meer vegetarisch en plantaardiger te eten. Veel vegetarische maaltijden zijn automatisch al volledig plantaardig.
Sinds ik regelmatig een plantaardige maaltijd op het menu zet, merk ik dat ik veel meer open sta om vanalles te proberen. Er zit ook veel meer variatie in mijn voedingspatroon. Ik eet zeker niet dagelijks plantaardig, zelfs niet een hele dag, maar wel meerdere eetmomenten per week.
Jij kan het plant based eetprincipe ook toepassen door 1 keer per week eens een plantaardige maaltijd te bereiden, melk of yoghurt eens te vervangen door een plantaardig alternatief en/of boter te vervangen door plantaardige margarine en oliën. Niets moet, variatie mag!
Hoe ziet een plantaardiger dagje er voor mij uit?
Ik geef je een voorbeeld van hoe ik het soms toepas. Dit is niet de regel of het goede voorbeeld, maar een voorbeeld ter inspiratie.
ontbijt: yoghurt met granola en fruit
tussendoortje: handje noten
lunch: kom groentesoep + boterhammen besmeerd met dun laagje margarine en belegd met plakje magere kaas
tussendoortje: stuk fruit
avondmaal: vegetarische curry met groenten en kikkererwten
*Dit is een gesponsorde blogpost, meer informatie zie disclaimer.
Josefien De Bock
Ik eet ook heel vaak plantaardig. Ik ben vegetariër en eet vaak veganistisch. Ik vind het superlekker, eigenlijk niet zo moeilijk én ik voel me er gewoon veel beter door. Ik heb absoluut geen tekorten en heb nooit meer last van oprispingen, wat ik wél vaak heb na het eten van melkproducten etc.
Heel goede blog, ik hoop dat je er veel mensen mee kan inspireren!