Lijnzaadtoastjes met zalm en veenbessen

Ik ben al in de stemming voor de feestdagen. Daardoor werd ik ook geïnspireerd voor het recept van vandaag. Het is een feestelijk hapje met een Kerst-toets dat je voor elke gelegenheid kan klaarmaken.

Deze lijnzaadtoastjes met gerookte zalm en veenbessen is een toppertje! Het is niet alleen lekker, maar ook gezond (maar je had niet anders van mij verwacht he). Door het lijnzaad en de zalm is het hapje rijk aan omega 3-vetzuren. Deze vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten. Je doet er dus zelfs goed aan om het te eten 😉

on-a-healthy-adventure-lijnzaadtoastjes-met-zalm-en-veenbessen-1Ingrediënten (10 toastjes):
Toastjes:
– 50 g gebroken lijnzaad
– 50 ml water
– snufje peper

Topping:
– gerookte zalm
– veenbessen
– rozemarijn

adventure-lijnzaadtoastjes-met-zalm-en-veenbessen-2

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor 150°C.
2. Ondertussen doe je een beetje peper bij het gebroken lijnzaad. Voeg daarna water toe, roer goed en laat even trekken.
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreidt hier op het toastjesdeeg uit. Duw of rol het uit met een deegrol (leg er een stukje bakpapier over zodat het deeg niet blijft kleven aan de deegrol).
4. Steek 10 minuten in de oven. Haal de bakplaat uit de oven. Nu kan je gemakkelijk vormpjes uit het toastjesdeeg drukken. Daarna steek je de toastjes opnieuw 15 minuten in de oven. Laat daarna afkoelen.
5. Snij de zalm in reepjes en de veenbessen in stukjes. Beleg hiermee de lijnzaadtoastjes.
6. Werk af door er een beetje rozemarijn over te snipperen.

adventure-lijnzaadtoastjes-met-zalm-en-veenbessen-3

Tip: Je zou verwachten dat veenbessen zoet zijn, maar de verse zijn dat niet. Aan de gedroogde wordt er appelsap toegevoegd om ze te zoetten. Bij verse veenbessen heb je enkel een zoete smaak als de bessen al een beetje te rijp, en daardoor wat platter, zijn. Kies die rijpere veenbessen om te versnijden.

adventure-lijnzaadtoastjes-met-zalm-en-veenbessen-4

Hap weg!

Wat vind jij van deze lijnzaadtoastjes met zalm en veenbessen? Ga je ze misschien klaarmaken als hapje tijdens de feestdagen?