Lichte quiche met wortel en komkommer

Quiche is één van de gerechten die klaargemaakt worden als je eens weinig tijd hebt of geen zin om te koken. Er mogen dan wel groenten in zitten, gezond is het niet. De room, eieren en bodem maken een quiche niet alleen zwaar, ze brengen ook heel wat caloriëen aan. Maar je kan – zoals bij de meeste gerechten – quiche gezonder en lichter te maken door enkele ingrediënten te vervangen door magere alternatieven.

Zo gebruik ik voor deze lichte quiche met wortel en komkommer filodeeg in plaats van bladerdeeg, slechts 3 eieren, halfvolle melk in plaats van room, een beetje light kaas en veel groenten. Eenvierde stuk van deze lichte quiche bevat slechts 143 kcal in vergelijking met 268 kcal die een quiche lorraine aanlevert. Goed voor de lijn dus!

Ik gaf deze lichte quiche meteen ook een zomers tintje. Ik koos namelijk gespiraliseerde groenten in de quiche. Kleurrijk en lekker!

Ingrediënten:
– 3 wortels
– 1 komkommer
– 3 eieren
– 200 ml halfvolle melk
– 35 g geraspte light kaas
– peper
– zout
– 2 vellen filodeeg

Bereiding:
1. Spiraliseer de groenten. Laat de komkommerslierten uitdruppen.
2. Verwarm de oven voor op 180°C .
3. Leg een vel bakpapier (of een vel van tussen het filodeeg) in een taartvorm . Leg hierop twee lagen filodeeg.
4. Spreid de gespiraliseerde groenten uit over het filodeeg.
5. Meng eieren en melk. Kruid bij met peper en zout naar eigen smaak. Giet het mengsel over de groenten. Strooi er nog wat geraspte kaas over.
6. Plaats de lichte quiche met wortel en komkommer 20 minuten in de oven.

Tip: Laat de quiche even afkoelen vooraleer je het in stukken snijdt. Anders plakt de filodeegbodem aan het bakpapier.

Zo’n stukje lichte quiche met wortel en komkommer smaakt zelfs bij warme temperaturen! Bovendien is het even lekker koud, dus kan je de dag nadien tijdens je lunch nog van een stukje genieten.