Lentemocktail: Rhubarb Spring

In januari kreeg ik van AccorHotels de vraag of ik zin had om deel te nemen aan hun Bring the Spring Cocktail Challenge. Ja, natuurlijk! Ik vind blogger challenges enorm fijn. Het is ideaal om mezelf creatief uit te dagen en met iets vernieuwend uit de hoek te komen.

Ik begon meteen te brainstormen. Lente… nieuw begin, frisse kleuren, bloemen in bloei en het seizoen van de rabarber! Met deze elementen in het achterhoofd bedacht ik mijn lentemocktail. Het werd deze Rhubarb Spring.

Één van de voorwaarden van de challenge was het selecteren van minstens één geheim ingrediënt dat ‘Bring the spring’ uitstraalt. Ik koos er voor om homemade rabarbersiroop te maken. Met de bloemen die in bloei staan, kwam ik ook op het idee om appelbloesem als garnering te gebruiken. De friszure smaak van deze eetbare bloemetjes gaat perfect samen bij het zoetzure van mijn Rhubarb Spring. Het eindresultaat straalt gewoon lente uit!

Ingrediënten:
Rabarbersiroop:
– 500 g rabarber
– 250 g suiker
– 1/2 citroen
– water

Rhubarb Spring mocktail:
– zelfgemaakte rabarbersiroop
– 1 roze pompelmoes
– plat water
– optioneel: appelbloesem

Bereiding:
Rabarbersiroop:
1. Maak de rabarber schoon. Snij de uiteindes er af en de rest in stukken. Laat de rode schil aan de rabarber, dit zorgt voor de rode kleur van de rabarbersiroop.
2. Doe de rabarber samen met de helft van de suiker en het citroensap in een kookpot. Roer tot de suiker gesmolten is. Voeg er daarna 0,5 liter water aan toe en laat zo’n 30 minuten sudderen op een laag vuur.
3. Doe het mengsel door een zeef en vang de rabarbersiroop op in een andere kookpot. Hieraan voeg je de rest van de suiker toe en laat dan nog 10 minuten verder inkoken.
4. Laat afkoelen. Wanneer afgekoeld, giet je de rabarbersiroop in een glazen, afsluitbare fles. Bewaar in de koelkast.

Rhubarb Spring mocktail:
1. Pers de roze pompelmoes. Gebruik hier 5 cl van.
2. Hieraan voeg je 3 cl rabarbersiroop en 5 cl water toe. Indien het pompelmoessap te zuur is, voeg je 2 cl extra rabarbersiroop toe.
3. Optioneel: Werk af met appelbloesem.

Met mijn basisrecept én twee geheime ingrediënten (homemade rabarbersiroop en appelbloesem) trok ik op 4 maart naar Hotel Sofitel Brussels Europe. Voordat de eigenlijke wedstrijd van start ging, kregen we in de hotelbar Café Marché Jourdan nog enkele tips & tricks. Daarna gingen we in 2 groepjes van 3 onze cocktails – of in mijn geval mocktail – bereiden.

Het was leuk om te zien hoe elke cocktail verschillend was en ook de persoonlijkheid van elk van de deelnemers reflecteerde. De jury gaf mij als feedback dat mijn cocktailpresentatie af was en dat het gebruik van rabarber uniek was. Zij zouden het water in mijn mocktail vervangen door crushed ice of spuitwater. Dat is natuurlijk persoonlijke smaak, want ik vind dat het gebruik van water niet afdoet aan de smaak. Het crushed ice is wel een goed idee om toe te passen als je de mocktail bij warme(re) temperaturen serveert.

Helaas heeft mijn lentemocktail niet gewonnen, maar voor mij blijft het eentje die ik nog regelmatig zal klaarmaken. Mijn Rhubarb Spring straalt niet alleen lente uit, het smaakt er ook echt naar. Ééntje om te proeven!