Lekker Gesmeerd

Weet jij soms niet meer wat je op je boterhammen moet smeren? Of ben je de kant-en-klare opties beu? ‘Lekker Gesmeerd’ biedt de oplossing.

Het nieuwste kookboek van Velt bevat 50 recepten: van artisjok-linzenspread, over buffalo bloemkool of knolselderijboter, tot satésalade of zoete wortelpasta. De smeersels zijn niet alleen lekker en gezond, je maakt ze ook snel klaar.

Mijn favorieten tot nu toe: champignon-walnotenpaté en seizoensgroentespread de luxe.

Velt liet 4 bekende groentechefs (Anna Wynants, Nicolas Decloedt, Natalie Schrauwen en Hans Van Der Fraenen) aan het woord. Hun recept is ook opgenomen in ‘Lekker Gesmeerd’. Deze smeersels vragen wat meer werk, maar het zijn wel zeer originele spreads.

Naast de recepten krijg je ook enorm veel tips om spreads te maken, hoe ze te bewaren, hoe ze te combineren tot een volwaardige maaltijd,….

Ik deel alvast de 7 stappen om van groente naar spread te gaan:
1. Kies seizoensgroenten.
2. Bewerk de groenten: raspen, stoven en mixen, koken en mixen, bakken in fijne reepjes, versnipperen, in stukjes snijden,…
3. Let op de kleur van de groenten: combineer gelijkaardige kleuren.
4. Zorg voor het juiste mondgevoel: een smeuïge spread.
5. Breng de spread op smaak: pittig, umami, zout, zuur of zoet.
6. Verhoog de bewaarbaarheid van de spread: voeg vet, zout of zuur toe.
7. Versier je belegde broodje met gefermenteerde groenten, geraspte groenten, geroosterde groenten, fijngehakte kruiden,…

Ben je nieuwsgierig naar de spreads? Heb je zin om zelf aan de slag te gaan? ‘Lekker Gesmeerd’ is te koop in Velt webshop (€25).