Opgelet met laagcalorische dranken

Vroeger was het hip om light op de verpakking van frisdrank te vermelden. Nu worden er nieuwe, vage termen opgeplakt zoals laagcalorisch. Drankjes die als laagcalorisch bestempeld worden, geven de indruk gezond te zijn. Dat is helaas niet zo. Ze zijn inderdaad laag in calorieën, maar ze bevatten nog wel een behoorlijke hoeveelheid suiker. Laagcalorisch staat dus niet gelijk aan laag in suiker.


Water krijgt altijd de voorkeur, maar iedereen heeft wel eens zin om iets anders fris te drinken. Dan kies je ter afwisseling best voor light frisdranken met maximum 5 kcal/100 ml (zoals cola light/zero, fanta (lemon) zero of sprite zero). Alle dranken met meer dan 5 kcal/100 ml behoren tot de restgroep en dienen dus beperkt te worden. Laat je niet misleiden en bekijk de voedingswaarden op de verpakking!

Het is natuurlijk beter om een laagcalorisch drankje te drinken dan een calorierijke frisdrank. Vergeet gewoon niet dat je zo – al dan niet onbewust – ook heel wat suikers binnenkrijgt. Als je de voedingswaarden bekijkt, bevatten laagcalorische dranken zo’n 20 kcal en 4 à 5 g suiker per 100 ml, wat de helft is in vergelijking met frisdranken die 45 kcal en 10 g suiker per 100 ml leveren. De voedingswaarden zijn ook maar per 100 ml berekend en een drankje is snel 200 ml, dus dat loopt snel op.

Opties voor een fruitig, suikervrij en calorie-arm drankje: fruit infused water of homemade ice tea gemaakt van getrokken thee aangevuld met enkele schijfjes sinaasappel en citroen. Heerlijk zoet én gezond!