Koken volgens het seizoen

Tegenwoordig vind je alle soorten groenten en fruit op (bijna) elk moment in de winkel. We zouden nog vergeten dat ze seizoensgebonden zijn. Van mijn favoriete groenten en fruit ken ik de periodes, maar voor de meeste andere moet ik toegeven het niet altijd te weten.

Het is natuurlijk leuk dat groenten en fruit ook buiten seizoen beschikbaar zijn, maar toch loop je zo twee belangrijke voordelen mis: smaak en prijs. Fruit en groenten in seizoen zijn op hun best. Er zit enorm veel smaak in en dat proef je meteen! Een leuk extraatje is de goedkopere prijs.

Naast aandacht voor de seizoenen, kan je ook nog letten op het land van herkomst. Kijk eens naar de etiketten in de winkel. Regelmatig zie je dat het fruit uit naburige landen komt (zoals de eerste kersen en nectarines uit Spanje). Waarom daarvoor kiezen als je ook fruit van Belgische boeren kan kopen? Door voor Belgische oogst te kiezen, kies je voor producten die minder gemanipuleerd zijn en geen lange afstanden hebben afgelegd.

Mijn geheim voor heerlijke aardbeien is ze rechtstreeks kopen bij een aardbeikwekerij in de buurt. Blauwe bessen haal ik bij een lokale boer. Het is niet alleen lekkerder, ook voordeliger. Je kan niet voor alles overal naartoe rijden. Je kan gelukkig ook Belgische oogst in de supermarkten vinden. Wist je dat bij Carrefour 85% van het seizoensgebonden fruit- en groenteaanbod van Belgische oorsprong is?

Ik geef je meteen ook de groente- en fruitkalender mee zodat je kan checken wat er in seizoen is.

Kook jij volgens de seizoenen?