Koffieklets – mei 2017

Mei start altijd goed, want op de 2e ben ik namelijk jarig. Ik organiseerde een high tea voor de vrienden, maar ik ben totaal vergeten foto’s te trekken. Een teken dat het gezellig was 🙂

Met de zomer in aantocht komen er ook nieuwe producten aan. Tijdens het Delhaize Inspiration summer event mocht ik de nieuwigheden al ontdekken. We gingen ook met de producten aan de slag in de keuken, aangevuld met tips & tricks van Jeroen De Pauw.


Vorige maand vertelde ik jullie dat ik als diëtiste een praktijk ging starten. Ondertussen heb ik een kantoor gevonden en is dat ook helemaal in orde gebracht. Het eindresultaat toon ik jullie binnenkort. Moest jij of iemand die je kent op zoek zijn naar een diëtiste, dan weet je bij wie je kan langskomen of terecht kan voor online consultaties. Meer info www.dietistecarolienvreysen.be.

Ik ging ook naar een bijscholing over het laag FODMAP dieet. Je weet misschien niet, of wel, dat ik al enkele jaren een prikkelbare darm (PDS) heb. Sinds kort is er een effectief dieet ontwikkeld dat de klachten doet verminderen. Een must voor mij om er meer over bij te leren. Ik ga de komende weken aan de slag in de keuken om lekkere receptjes voor dit dieet te ontwikkelen.

De tweede editie van de Belmodo Fit Summit kwam er sneller aan dan gedacht. Samen met Tessa ging ik opnieuw een hele dag sporten. Dit keer niet in Gent, maar in Antwerpen bij David Lloyd. Een hele upgrade qua locatie, want nu zaten we in een wellness club. We konden zelf onze lessen inplannen en als we even wilden ontspannen, kon dat ook in de lounge, op het terras of aan het buitenzwembad. Dit keer was er ook als laatste les een recovery sessie. Een must! Vorig jaar gingen Tessa en ik na een laatste, pittige les doodmoe naar huis, met als gevolg dat we de dagen erna serieuze spierpijn hadden. Dit jaar hebben we er geen last van gehad.

Afgelopen zondag had ik met twee ex-collega’s afgesproken in Antwerpen. Het was zo kalm, er was precies niemand in de stad. Goed voor ons natuurlijk, want zo konden we in alle rust genieten van het Mercado festival.

De foodhal had in het straatje ernaast tafels buiten gezet. Ideaal om in het zonnetje wat te eten en te drinken. Ik koos opnieuw voor de mezze.

Ik hou van koffie. Elke ochtend kijk ik uit naar een tasje. Toen ik een uitnodiging kreeg voor een introductieworkshop in koffie en cupping moest ik dan ook geen twee keer nadenken. Katrien Pauwels van OR Coffee gaf ons een heel andere kijk op koffie. We startten met het cuppen van koffie. Cupping is het ontleden van smaken en aroma’s uit koffiebonen. Dat klinkt gemakkelijk, maar is het helemaal niet. De eerste proefronde kan ik dan ook alleen maar zeggen dat alles naar koffie proefde en de ene wat zachter of bitterder was. Na nog enkele slurprondes kon ik al meer smaken detecteren.
Wat er altijd boven uitsteekt, zijn de goede koffies. Katrien had namelijk 1 koffie die niet van hen was tussen de 6 te proeven koffies gestoken. Opvallend dat we die ene er allemaal uit haalden. Wat een verschil is er tussen supermarkt koffie en specialty koffie! Een koffie wordt trouwens pas bestempeld als specialty koffie wanneer die bij het cuppen een score van 80.0 of hoger krijgt.

Je merkt echt wel een verschil als je overstapt naar een kwaliteitsvolle koffie. Zo heb ik een hele tijd OR koffiebonen gehad, maar toen die op waren en ik nog koffiecups liggen had, ging ik die eerst opdrinken. Toen proefde ik iets vreemd aan die koffie. Nu pas heb ik door dat het dus aan de kwaliteit lag. Ik was ondertussen gewoon geraakt aan specialty koffie dat ik koffie van mindere kwaliteit helemaal niet meer lekker vond smaken. Zo grappig!
Iemand van jullie heeft dit misschien ook al voor gehad?

Dat was het weer. Hopelijk hebben jullie ook een leuke maand achter de rug!