Karamelappels

De herfst is er en dat vraagt voor recepten die aangepast zijn aan het seizoen. Vandaag deel ik het recept voor heerlijke karamelappels. Ze zijn ideaal om tijdens de herfst van te smullen of om klaar te maken als hapje voor Halloween eind deze maand.

Je kent karamelappels wel: de typisch rode appels met een harde karamellaag. Ze zien er smakelijk uit, maar ik ben er eigenlijk geen fan van. Die karamel is te zoet en plakt enorm hard aan de tanden.
Dit ga je gelukkig niet voor hebben bij deze karamelappels. Het is namelijk een zachte karamel, waardoor je er met een gerust hart van kan bijten.

Ik maak de karamel op basis van kokosroom/kokosmelk. Dit zorgt voor een romige karamelsaus. Het smaakt niet naar kokos, maar echt naar karamel. Probeer het zelf maar eens uit!

Ingrediënten (10 karamelappels):
– 10 kleine zoete appels
– 250ml kokosroom of kokosmelk
– 4 el bruine suiker
– 1 kl maiszetmeel (of een ander zetmeel zoals arrowroot, aardappelzetmeel,…)

Bereiding:
1. Was de kleine appels en dep droog. Steek stokjes in de appels.
2. Verwarm een kookpot op een laag vuur. Voeg de kokosroom/kokosmelk toe. Meng de bruine suiker er onder met een garde.
3. Voeg het maiszetmeel toe, maar zeef het zodat je geen korrels in je karamel krijgt. Roer goed.
4. Verhoog het vuur zodat het mengsel begint te koken. Laat zo’n 3 à 5 minuten doorkoken terwijl je er in roert.
5. Zet het vuur op een lage stand. Plaats het deksel op de kookpot en laat de karamelsaus sudderen. Normaal brandt de karamelsaus niet aan (in tegenstelling tot de traditionele karamelsaus), waardoor je er maar af en toe in moet roeren.
6. Na zo’n 20 minuten begint het mengsel vaster te worden. Als je met een siliconen spatel over de bodem wrijft, merk je dat het er een saus begint te vormen. Zet de karamelsaus van het vuur. Het is normaal dat deze nog (zeer) loperig is. De daaropvolgende 5 minuten gaat de karamelsaus snel opstijven.
7. Hou de karamelsaus in de gaten. Zodra deze stevig genoeg is, giet je een beetje karamelsaus (± 2 el) met een lepel over de appel. Plaats de karamelappels op een schotel of bord.

Geniet er van!

Voedingswaarde: 1 karamelappel bevat gemiddeld 128 calorieën, vergelijkbaar met de energie-aanbreng van één tussendoortje.