Is pindakaas wel zo gezond?

Pindakaas is de laatste jaren hip en trending. Op Instagram is menig foodie of fitgirl lovend over pindakaas. Wel, ik ben ook zo’n pindakaas-liefhebber. In Nederland is het al ingeburgerd, maar in Vlaanderen is niet iedereen bekend met pindakaas. Zonde… Pindakaas levert namelijk eiwitten en is een bron van gezonde vetten. Perfect dus om als boterhambeleg te gebruiken of als smaakmaker in ontbijtjes of tussendoortjes.

Ik zag onlangs een nieuw merk pindakaas op Instagram verschijnen. Het eerste wat ik doe bij een nieuw product is even de voedingswaarden en ingrediëntenlijst bekijken. Helaas kwam ik tot de ontdekking dat deze pindakaas niet zo’n goede keuze was. Dat bracht me op het idee voor deze blogpost. Ik zou mezelf niet zijn als ik jullie niet graag leer hoe gezonde keuzes te maken. Daarbij toon ik je ook hoe je kan beoordelen hoe gezond een pot pindakaas is. De pindakaas in de pot dan toch 😉 Een hele pot zou een caloriebommetje zijn. Een ‘geschikte’ pindakaas is gezond beleg, maar calorierijk, dus best de portiegrootte beperken.

Hoe goed nieuwe merken pindakaas ook in de kijker gezet worden, let op, want mooie marketingcampagnes staan niet gelijk aan een gezond product. Producenten gebruiken maar al te graag (overbodige!) toevoegingen en daardoor zijn sommige soorten pindakaas minder gezond.

Aan veel pindakaas wordt er palmolie toegevoegd. Nieuwere merken kiezen er voor om kokosolie toe te voegen. Dit om de indruk te geven toch gezonder te zijn dan de pindakazen met palmolie.
Palmolie of kokosolie bevatten veel meer verzadigde vetten dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetten moet je in je voedingspatroon beperken. Vandaar dat pindakaas met palmolie of kokosolie niet zo’n goede keuze is. Zeker omdat het helemaal niet nodig is om extra vet toe te voegen om pindakaas te maken.

Sommige merken voegen ook nog suiker (dextrose) toe aan pindakaas. Pindakaas is hartig beleg, dus dat moet helemaal niet zoeter gemaakt worden.

Je kan thuis met een krachtige blender heerlijke pindakaas maken van enkel en alleen pinda’s. Die pindakaas krijgt dan ook mijn voorkeur. Je moet het zelfs niet zelf maken. Je vindt zo’n 100% pindakaas tegenwoordig gewoon in de supermarkt.
Je zal merken dat die 100% pindakaas veel lichter van kleur is dan ‘gewone’ pindakaas. Bij 100% pindakaas komt er ook een olie-laagje op de pindakaas te staan. Dat is de olie uit de pinda’s die boven komt. Gewoon even roeren voor gebruik.
Van smaak is er alvast geen verschil merkbaar, dus waarom niet een gezondere pindakaas kopen!

Op zoek naar 100% pindakaas? Dan raad ik je aan: AH 100% pindakaas (te koop bij Albert Heijn), De Kleine Keuken biologische pindakaas (te koop online) of Meridian romige pindakaas (te koop bij Holland & Barrett en online) aan.