Is brood gezond?

Brood is zeker gezond (tenzij je niet tegen sommige bestanddelen kan natuurlijk). In de media hoor je vaak dat brood ongezond is, dat je er dik van wordt of meer van die onzin. Dat klopt gewoon niet. Brood is in ons voedingspatroon één van de grootste leveranciers van trage koolhydraten die we nodig hebben voor energie uit te halen.

Er is een enorm aanbod aan verschillende soorten brood: wit brood, tijgerbrood, rozijnenbrood, bruin brood, volkoren brood, meergranenbrood,… Maar de ene broodsoort is gezonder dan de andere. De beste keuze is altijd volkoren brood.

Je kan niet op het oog zien of een brood volkoren is, want een bruine kleur wil niet altijd zeggen dat het ook volkoren is. Volkoren brood is zelfs lichtbruin van kleur. Heel wat broden hebben een bruine kleur doordat er gebrande mout is toegevoegd aan wit brood. Die bruine kleur zorgt er voor dat het brood gezonder oogt en zo wordt de consument misleidt. Meergranen is vaak ook niet meer dan meerdere graansoorten, waar vaak nog wat zaden en pitten aan toegevoegd worden.

Om te weten of een brood volkoren is, moet je het vragen aan je bakker of kijken wat het etiket in de supermarkt zegt. Enkel als er volkoren vermeld staat of wanneer dat het hoofdingrediënt is, heb je de beste variant te pakken.

De vermelding van vezels is ook misleidend: bron van vezels vs. rijk aan vezels. Enkel broden die rijk zijn aan vezels zijn een betere keuze.

Wat maakt dat volkoren brood nu de gezondste keuze? Bij volkoren brood is de hele graankorrel, inclusief kiem en zemel, fijngemalen. Dat betekent dat het brood nog vezels, ijzer en vitamine B bevat.

Goed om te weten: Volkoren crakers, beschuiten, wraps, pita’s en bagels zijn slechts voor een deel volkoren. Deze zijn meestal gemaakt uit een mix van volkoren meel met witte bloem.