Hoe zit het met vlees?

Vlees heeft een plekje in de meeste voedingspatronen. Maar is het ook wel gezond? Daar kan ik helaas geen kort antwoord op geven.

Hoe zit het met vlees?
Een beperkte portie (onbewerkt!) vlees past in een gezond voedingspatroon. Een beperkte portie is dan ook veel minder dan de portie die men gewoon is om te eten. De voedingsaanbeveling ligt op maximum 100 g vlees per dag. 100 g vlees is ongeveer een stukje ter grootte van je handpalm, heel groot is dat niet. Als je ’s middags ook voor vleeswaren als broodbeleg kiest, moet je zo’n 20 g per schelletje rekenen en dat telt snel op. Je eet dus gemakkelijk meer dan die 100 g per dag.

Waarom wordt er aangeraden om minder vlees te eten?
Het draait eigenlijk om rood vlees en bewerkt vlees. Rood vlees is vlees afkomstig van varkens, koeien, schapen, paarden, geiten,… Onderzoeken hebben aangetoond dat een hoge consumptie van rood vlees samenhangt met een verhoogd risico op (darm)kanker, beroertes en diabetes. Het is niet duidelijk waarom dat net zo is, maar er is wel degelijk bewijs dat het niet gezond is. Ook bewerkt vlees (zoals gehakt, kippenschnitzel,…) en vleeswaren kan je beter vermijden.

Waarom niet minder gevogelte?
Gevogelte zoals kip en kalkoen (wit vlees) zijn neutraal voor onze gezondheid. Het is niet aangetoond dat ze een positief of negatief effect hebben op onze gezondheid.

Hoe zelf toepassen?
– Beperk de (totale) portie vlees tot 100 g per dag.
– Probeer niet elke dag rood vlees te eten. Streef bijvoorbeeld naar 4x per week rood vlees te eten en kies de andere dagen eens voor gevogelte, vis en/of een vegetarisch alternatief (peulvruchten, tempeh, tofu, seitan, quorn of een geschikte vleesvervanger).
– Mijdt bewerkt vlees. Wil je bijvoorbeeld toch gehakt gebruiken, koop dan filet americain en kruidt zelf bij zoals ik deed bij deze gezondere hamburger.

Als je eens wat minder vlees eet, is dat niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Waarom niet starten met een donderdag veggiedag of vis op vrijdag?