Hoe maak je een goede keuze uit alle vleesvervangers?

Vegetarisch eten wil niet meteen zeggen dat het ook gezond is. Zo moet je bij de overgang van vlees naar vegetarische alternatieven rekening houden met enkele zaken.
Vlees is één van de voornaamste eiwitbronnen, dus als je dat weglaat, moet je dat natuurlijk ook vervangen door iets anders. Dat kan door het eten van peulvruchten (zoals kikkererwten, linzen, bonen,…) en vleesvervangers. Deze laatste kan je kopen in de supermarkt. Het aanbod is de laatste jaren enorm uitgebreid. Let wel op, want er zit in deze kant-en-klare vleesvervangers vaak te veel vet en zout en te weinig eiwitten.

EOS publiceerde onlangs de resulaten van een onderzoek naar vleesvervangers. Hierbij werden ook enkele richtlijnen opgesteld voor een betere keuze in vleesvervangers te maken.

Wanneer je een vleesvervanger koopt, kan je op volgende 5 zaken letten:
– eiwitten: 10 g per 100 g is een goede streefwaarde
– vetten: < 10 g per 100 g
– zout: < 650 mg natrium per 100 g
– ijzer: ≥ 0,7 mg per 100 g
– vitamine B12: ≥ 0,13 mg per 100 g


De meeste vleesvervangers voldoen niet aan al deze richtlijnen. Daarom raad ik aan toch bewust eens naar de verpakkingen te kijken.
Het aandeel eiwitten, vetten en zout vind je gemakkelijk terug op het etiket of de verpakking. Hoeveel ijzer of vitamine B12 het product bevat, wordt meestal niet vermeld. Daar heb je dus het raden naar. Niet handig als je weet dat een tekort aan ijzer en vitamine B12 vaak voorkomt bij vegetariërs. Daarom is gezond én gevarieerd eten zo belangrijk om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar dat geldt ook voor niet-vegetariërs!

Bij de publicatie van EOS zat ook deze veggiewijzer. Die helpt je alvast op weg.

On a Healthy Adventure veggie Eos 1

On a Healthy Adventure veggie Eos 2

Moest je toch nog twijfelen over een bepaalde vleesvervanger vraag het gerust in een reactie. Dan kijk ik het voor je na!