Ik schreef voor IBSIGA (Ik Ben Student Is Geen Argument) een guestblog over de overgang van student zijn naar je eerste job en hoe je gezond kan eten en sportmomenten kan inplannen wanneer je begint te werken.
Wanneer je begint te werken, ga je je gewoontes moeten aanpassen. Dit is niet altijd even eenvoudig. Hopelijk kan ik jullie met deze tips op weg helpen!
Voeding
Weekmenu
Als student zijnde had je lessen en opdrachten, maar kon je meestal wel genoeg tijd vrijmaken om te koken of eens boodschappen doen tijdens een vrij uur. Wanneer je werkt, heb je vaste (of flexibele) uren. Daarom moet je je boodschappen vaak ’s avonds doen, maar dan wil je ook graag nog eten en later wat ontspannen.
Om zo weinig mogelijk tijd aan je maaltijden te moeten spenderen, kan je elk weekend een weekmenu voor de volgende week opstellen. Je schrijft neer wat je wil klaarmaken en noteert alle benodigdheden op een winkellijstje. Dan kan je in het weekend of op maandagavond al die boodschappen doen.
Vers fruit en groenten blijven enkele dagen goed in de koelkast. Je kan ook ’s weekends je groenten al wassen, eventueel in stukjes snijden en invriezen voor later in de week. Ook vlees of vis kan je in je vriezer bewaren.
Meer tips voor gezonde boodschappen doen, vind je terug in een vorige blogpost.
Gemakkelijke maaltijden
Een tweede tip is om op weekdagen ook niet al te moeilijke maaltijden te willen klaarmaken. De eerste week op je (nieuwe) job komt er zoveel op je af dat je ’s avonds uitgeput bent. Dan maak je graag snel en gemakkelijk iets klaar.
Voorraad voedingsmiddelen
Het is ook handig om een kleine voorraad voedingsmiddelen aan te leggen. Je haalt bijv. enkele pakken volkoren spaghetti, bruine/zilvervlies rijst, e.d. in huis. Wanneer je tomatensaus of een ander sausje maakt, maak dan extra porties die je kan invriezen.
Als je ’s avonds eens moet overwerken of geen tijd hebt om boodschappen te doen, kan je voor een snel te bereiden gerechtje kiezen. Bijvoorbeeld pasta met tomatensaus, paprika, mozzarella en kippenblokjes.
Gezonde, lichte lunch
Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een gezonde, lichte lunch op het werk? Zoek niet langer. Je kan restjes zoals rijst, pasta, couscous of quinoa omtoveren tot een lekkere salade. Voeg er wat groenten, fruit, noten, zaden en/of kruiden aan toe en klaar. Je kan het diezelfde avond nog maken, in een bewaardoosje steken en klaarzetten in de koelkast voor de dag nadien.
Sport
Sportmoment
Als je begint te werken, moet je ook je sportschema omgooien. Midden op de dag sporten, zit er vaak niet meer in. Dus wordt het sporten in de ochtend of tijdens de avond. Probeer beide eens uit en kijk welk tijdstip voor jou het beste werkt.
Als je ’s avonds na je lange werkdag uitgeput bent, kan je best ’s ochtends sporten zodat je ’s avonds niet het excuus hebt dat je te moe bent en daardoor je workout overslaat.
Tijdens mijn eerste job begon mijn werkdag om 9u30 en eindigde om 18u30. Wanneer ik thuis kwam en gegeten had, was het al vrij laat om nog te sporten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar ’s avonds ook geen zin meer in had. Daarom stond ik ’s morgens altijd een uurtje vroeger op om mijn workout te doen. Dat was perfect voor mij.
Je workout behandelen als een afspraak
Plan je workouts in als een afspraak. Dan zal je je er sneller aan houden.
Er kan last-minute altijd iets mislopen of voorvallen. In die gevallen kan je je workout-afspraak voor een keer wel eens verzetten. Maar let op dat je je workouts niet te vaak uitstelt!
Andere fitness
Als je in een andere stad gaat werken en je moet pendelen, kan je er eventueel voor kiezen om daar naar de fitness te gaan. Door ‘s morgens een uur eerder te vertrekken, ben je waarschijnlijk de file voor, ben je al ter plekke en kan je sporten voor je begint te werken. Ook ’s avonds is het handig als er een fitness in de buurt is, want dan kan je meteen na het werk gaan sporten, daarna richting thuis vertrekken en de rest van je avond ontspannen.
Het is een hele zoektocht naar het vinden van een balans tussen je nieuwe werksituatie, gezonde voeding, sportmomenten en ontspanning. Het zal in het begin niet eenvoudig zijn, maar je zal snel ontdekken hoe je alles kan inplannen. Succes!
Was de overstap van studeren naar werken voor jou groot of moeilijk? Heb jij misschien nog meer tips?
10 Comments
handige tips! hele leuke blogpost. 🙂 t zijn kleine dingen maar toch wel handig om even bij stil te staan
26 juni 2015 at 17:38Dankjewel Iris!
27 juni 2015 at 11:37Wat een leuke foto van jou! En hele fijne tips. Ik ga ook denk ik in de ochtend sporten, want als je ’s avonds pas tegen 19u “klaar bent” met alles, dan is er niets meer aan en wil je gewoon relaxen.
27 juni 2015 at 07:23Dankjewel Naomi! Heerlijk als je ’s ochtends kan sporten. Dan heeft de dag je nog niet uitgeput en kan je idd ’s avonds lekker ontspannen 😉
27 juni 2015 at 11:39Handige tips! Je voorraad is erg belangrijk! Ik haat het om zonder eten in huis te zitten! Haha
27 juni 2015 at 16:39Dankjewel! Een voorraad eten is een must 😉
28 juni 2015 at 09:40Voor mijn sportmomenten in te plannen, heb ik nu echt schrik voor! Af en toe valt mijn sportplanning nu al in het water – en dat nog als student! Ik heb het nog nooit écht ’s ochtends gedaan omdat ik echt geen ochtendmens ben haha. Maar misschien moet ik het toch maar gewoon gaan doen :p
28 juni 2015 at 18:28Gewoon eens proberen, misschien vind je ’s ochtends sporten wel leuk. En anders proberen toch nog ’s avonds een momentje te vinden of wat meer sporten in het weekend 🙂
30 juni 2015 at 09:07Handig artikel voor bijna afgestudeerden en net young professionals maar ook voor iedereen die een andere ritme krijgt door een nieuwe job.
Zelf vind ik ’s avonds sporten (na werk, gezin met 2 kinderen) het fijnst omdat het toch een moment is dat ik de dag lekker kan afsluiten.
28 juni 2015 at 19:51Dankjewel Nesrin! Sporten als afsluiter van de dag klinkt ook zalig.
30 juni 2015 at 09:08