Havermout, de mogelijkheden bij het koken zijn oneindig. De laatste tijd gebruik ik zelf havermout regelmatig bij de bereiding van muffins, cakes, broodjes,… Maar je kan met havermout nog veel meer kanten uit. Denk maar aan pannenkoeken, pasta, gepaneerd vlees,…
Dat dachten Pascalle Bonnier en Mathijs Kok ook. In hun keuken, die ze het havermoutlab noemen, experimenteren ze er op los met havermout. Dat leverde 70 recepten op die ze bundelden in hun eerste kookboek ‘Havermoutje‘ (€19,99, Bol.com). Dat staat vol met ideeën voor ontbijt, lunch, snack en diner.
Met de recepten plaatsen Pascalle en Mathijs havermout op de voorgrond en tonen ze hoe je andere basisingrediënten kan vervangen door havermout. De layout van het boek is net zoals havermout eenvoudig. Een witte achtergrond en foto’s die voor zichzelf spreken. Daarmee tonen de twee havermout-liefhebbers aan dat eenvoudig ook meer kan zijn!
Om jullie een eerste keer kennis te laten maken met de recepten deel ik graag twee van mijn favoriete recepten uit het boek.
Het eerste is het meest bekende: een overnight havermoutje. Dit is een simpel, gemakkelijk te bereiden ontbijt. De avond voordien doe je fruit, noten, bessen en havermout in een afsluitbaar potje. Je doet er nog wat melk bij, sluit het goed af en laat de smaken in elkaar trekken gedurende de nacht. Wanneer je ’s morgens wakker wordt, staat je heerlijke ontbijt al op je te wachten in de koelkast.
De foto hieronder is er één van het glutenvrij haverbonkie. Zoals de naam al zegt, is het broodje een bonkie: een vast broodje vol met zaden, noten en havermout.
Als je nog meer inspiratie zoekt, volg Havermoutje dan zeker via hun website en Instagram, want daar posten ze regelmatig nieuwe recepten.
En heb ik je warm gemaakt om ook met havermout in de keuken aan de slag te gaan?
Heb je misschien zelf het kookboek ook in huis? Wat is jouw favoriete recept?
12 Comments
Dat ontbijtje spreekt mij wel aan, daar ga ik mijn slabusje (of hoe noem jij dat?) voor gebruiken*
9 augustus 2015 at 12:23Saladebeker 😉 Havermout kan daar inderdaad ook in klaar gemaakt worden. Laat het smaken!
10 augustus 2015 at 18:39Een ontbijtje dat hier vaker op tafel komt !
9 augustus 2015 at 13:25En ’s avonds, met nog even honger maar-geen-zin-om-te-koken gewoon havermout in een kommetje warme melk…
Lie(f)s.
Hihi, jij ook 🙂 Ik eet ook graag ’s avonds nog eens havermout.
10 augustus 2015 at 18:39Ja ik heb hem in huis! Hij is zo fijn en lekker. Ik vind de ontbijtkoek (tot nu toe) het lekkerst in het boek!
11 augustus 2015 at 08:51Hee, wat leuk! Ik probeer al lang echt havermout te eten, dus dit boek kan me misschien wel helpen.
13 augustus 2015 at 09:46Je kan het receptje dat ik had vermeld al eens proberen: stukjes fruit, amandelen, havermout, wat (soja/amandel)melk erbij en een nachtje laten trekken. Ik lustte het eerst ook niet, maar zo vind ik het wel lekker.
15 augustus 2015 at 08:24Ik vind dat hippe ontbijt er nog altijd te vies uitzien om te eten. Ik vind havermout leuk en lekker om te gebruiken in koekjes of zo. Maar ik maak er geen pap van. Dat wordt zo’n brij. ?
20 augustus 2015 at 05:45Het wordt inderdaad een brij. Ik vind het vooral in het begin even wennen als je de smaak niet kent.
21 augustus 2015 at 19:59Maar in koekjes enzo is het zeker ook één van mijn meest gebruikte producten. Heerlijk!
[…] ik enkele maanden geleden een leuke review over Havermoutje (te lezen via deze link) schreef, dacht men bij Overamstel Uitgevers dat ik ook wel weg zou zijn […]
19 december 2015 at 14:23het lijkt me een leuk idee zonder werk ’s morgens. ik ga het ook eens proberen!
19 december 2015 at 17:17[…] ik enkele maanden geleden een leuke review over Havermoutje (te lezen via deze link) schreef, dacht men bij Overamstel Uitgevers dat ik ook wel weg zou zijn van het nieuwe kookboek […]
25 juli 2018 at 14:10