Getest: GreenPan, de gezonde antikleefpan

Om gezond te eten, moet je ook gezond koken. De manier waarop iets klaargemaakt wordt, is even belangrijk. Iedereen weet dat je eten niet mag laten aanbranden, maar heb je ook al aandacht besteed aan welke pannen je best gebruikt?

Ik ben een grote voorstander van antikleefpannen, want die maken het zoveel gemakkelijker om de portie bereidingsvet te minderen. Het moet natuurlijk wel een gezonde antikleefpan zijn!

In mijn zoektocht naar een gezonde antikleefpan kwam ik terecht bij het Belgische merk GreenPan. Ze hebben pannen met een Thermolon keramische antikleeflaag gecreëerd.

Thermolon is gemaakt van een afgeleide van zand dat wordt getransformeerd tot een verstuifbare oplossing die op de pannen wordt gespoten. Er worden in dat proces geen schadelijke, chemische stoffen, zoals PFOA’s (perfluoroctaanzuren) en PFA’s (poly- en perfluoralkylstoffen), gebruikt.
Die stoffen worden helaas wel gebruikt voor de productie van traditionele antikleeflagen, want daarbij zijn PFOA’s en PFA’s nodig om PTFE (polyetrafluorethyleen) vloeibaar te maken zodat er een antikleeflaag van gemaakt kan worden. Sinds 2015 is het gebruik van PFOA’s verboden omdat het een nadelig effect heeft op de gezondheid (hormoonverstorend, kankerverwekkend,…). Sindsdien worden PFA’s als alternatief gebruikt, maar onderzoeken geven steeds meer aan dat ook PFA’s schadelijk zijn.

Traditionele antikleefpannen kunnen maar tot 260°C verhit worden, terwijl de pannen van GreenPan bestendig tegen hogere temperaturen tot 450°C. Dit heeft als voordeel dat ze geen giftige dampen zullen vrijgeven.

Voordelen
– antikleeflaag zonder schadelijke, chemische stoffen (gezonder!)
– bestendig tegen een hoge temperatuur (geen oververhitting!)
– worden gelijkmatig warm (geen aangebrand eten!)
– gemakkelijk reinigbaar (snel proper, zelfs al lijkt het aangekoekt!)

Als je nog niet overtuigd bent door de gezondheidsvoordelen, dan betovert de Mayflower collectie je misschien wel met zijn hippe uitstraling.

Heb jij ook antikleefpannen in huis? Denk je er nu aan om op zoek te gaan naar een gezonder alternatief?