Een gezond ontbijt met yoghurt

Elke keer dat je eet, maak je een keuze. Je kan vanaf ’s morgens al voor een gezonde optie kiezen. Start de dag dan ook met een gezond ontbijt!

Je hebt waarschijnlijk wel gelezen dat er een nieuwe voedingsdriehoek is. Daarbij geeft het Vlaams Instituut voor Gezond Leven aan hoe een gezond ontbijt er uit ziet: volkoren brood of volkoren granen + gezond broodbeleg/stuk fruit + melk of ongesuikerd melkproduct. Dat ontbijt vul je verder aan met iets om te drinken, bij voorkeur water, om je te hydrateren na je nachtrust.

We grijpen vaak naar vertrouwde zaken. Zo ben ik er zeker van dat de meesten onder ons vaak hetzelfde eten. Toch is het belangrijk om afwisseling in je voeding te brengen. Ik breng variatie in mijn favoriete ontbijt (yoghurt met zelfgemaakte granola en fruit) door verschillende granola’s, muesli’s , noten- en zadenmixen en soorten fruit te gebruiken. Zo eet ik elke dag hetzelfde, maar toch weer anders.

Ik start mijn ontbijt met yoghurt als basis, maar je kan yoghurt ook op andere manieren eten: als toevoeging aan je ontbijt of afsluiter van een maaltijd, om zo een volwaardige maaltijd te bekomen.

In mijn vorige blogpost belichtte ik de gezondheidsvoordelen van yoghurt. Vandaag deel ik 3 ontbijt-ideeën met yoghurt.

Idee 1: yoghurt met cookie crumble en gezonde rode vruchten coulis
Heb je ’s morgens 10 minuten over? Maak je dan snel dit heerlijke ontbijtje klaar. Deze yoghurt met cookie crumble en coulis lijkt op een decadent dessert én is even lekker.

Ingrediënten:
– 1 potje yoghurt natuur
– 1 gezond koekje
– 125g diepvries rode vruchten of aardbeien
– 1/2 kl suiker

Bereiding:
1. Als eerste maak je de coulis. Stoof de rode vruchten aan op een laag vuur (zo ontdooien ze meteen). Zodra het fruit zacht begint te worden, voeg je een beetje suiker toe. Laat nog even verder stoven. Nadien mix je het tot een glad geheel. Laat afkoelen.
2. Breek het koekje in stukjes. Bedek hiermee de bodem van een glas of weckpot.
3. Hierop doe je de yoghurt.
4. Als laatste voeg je de rode vruchten coulis toe.

Idee 2: yoghurt met gestoofde schijfjes peer en krokante havermout en noten en zaden
Hierbij is yoghurt de basis van het ontbijt. Die vul ik aan met havermout en een stuk fruit.

Ingrediënten:
– 1 potje yoghurt natuur
– 2 el krokant gebakken havermout, noten en zaden (10 min op 180°C)
– 1 peer
– 1 kl ahornsiroop

Bereiding:
1. Snij een peer in schijfjes. Bak in een pan met antiaanbaklaag. Sprenkel er een beetje ahornsiroop over. Laat enkele minuten stoven.
2. Doe de yoghurt op een bordje. Strooi hierover de havermout mix.
3. Tot slot leg je de gestoofde stukjes peer erop.

Idee 3: havermoutcups met yoghurt en fruit
Heb je in het weekend wat meer tijd? Tover dan deze havermoutcups met yoghurt en fruit op tafel. Klik hier voor het recept.

*Dit is een gesponsorde blogpost die tot stand kwam in samenwerking met Danone, meer informatie zie disclaimer.