Getest: Optimum 9200A blender

Een Vitamix staat al jaren op mijn verlanglijstje, maar het prijskaartje hield me tegen. Toen ik een vergelijkingstest van Vitamix vs. Optimum blender tegenkwam, ging ik op verder onderzoek uit. Om een verhaal kort te maken: ik kocht de Optimum 9200A blender.


Vitamix heeft super blenders. Het heeft zijn reputatie niet voor niets gekregen. De Optimum blender is even populair als de Vitamix in Australië. Nu is het merk ook aan het opkomen in Europa. Terecht, want het zijn krachtige, kwalitatieve blenders.

Froothie is de exclusieve distributeur van de Optimum blenders. Er zitten 3 vortex blenders in hun gamma: de Optimum 8200, 9200A en 9400. De high speed blender 9200A en 9400 zijn degene die je wil bekijken. Het verschil tussen deze twee zit hoofdzakelijk in de bediening: de 9200A heeft vaste snelheden en timers, terwijl de 9400 een draaiknop met snelheidsregeling heeft.

De Optimum 9200A (2e generatie) doet wat hij moet doen en ik ben heel erg blij met deze aankoop. Je kan met deze blender zonder problemen warme soepen, gladde smoothies, smeuïge hummus of andere dips, notenpasta’s, notenmelk,… mee maken.

Tests
Om jullie te tonen wat deze blender kan, deel ik 3 tests. Dit zijn de zaken waarvoor ik mijn blender het meest gebruik.

Test 1: smoothie
Ik besliste om als eerste een smoothie testen omdat dat misschien wel het meest gemaakte is in een blender. Resultaat: een gladde smoothie zoals verwacht.

Test 2: hummus
Hummus of andere plantaardige dips zijn gemakkelijker te maken in een blender dan in een keukenrobot. Hummus maak ik in slechts enkele minuten klaar. Met de stamper duw ik de ongeblende kikkererwten zo naar beneden. Resultaat: hummus zonder ongeblende kikkererwten.

Test 3: notenpasta
Je kan niet met elk apparaat notenpasta maken, dus dit was een belangrijke test in mijn beoordeling van de Optimum 9200A. Resultaat: romige notenpasta.

 

Voor- en nadelen
Ik zet de voor- en nadelen op een rijtje voor jullie.

Voordelen:
– krachtige motor
– tristan plastic kan (kan tegen een stootje)
– stamper (zo duw je alles aan de rand van de kan naar onder)
– voorgeprogrammeerde timers
– gemakkelijk afwasbaar (warm water + beetje afwasmiddel, blenden op de hoogste stand en naspoelen)
– receptenboekje
– ondersteuning (handig tijdens uittesten optimaal gebruik)
– 5 jaar garantie
– goede prijs-kwaliteitsverhouding

Nadelen:
– uittesten optimaal gebruik

 

Tips
Ik gaf “uittesten optimaal gebruik” aan als nadeel. Het is logisch dat je de blender eerst gewoon moet worden vooraleer je leert hoe het apparaat optimaal werkt.

Ik geef je dan ook nog graag enkele tips:
– Wanneer je smoothies maakt, vul de kan dan als volgt: start met de vloeibare ingrediënten (water, sap), gevolgd door zachtere ingrediënten (yoghurt), dan zachte fruit en/of groenten, hardere fruit en/of groenten en als laatste bevroren ingrediënten.
– Bij het verpulveren van voedsel en het maken van dikke mengsels (notenpasta’s, dips, e.d.) werkt de blender het best op hoge snelheid.

Staat een Vitamix ook al lang op je wenslijstje? Misschien overtuig ik je dan met deze review om de Optimim 9200A blender in huis te halen. Ik betaalde begin dit jaar €299 voor de Optimum 9200A. Momenteel is deze opnieuw in actie voor €399.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de reacties!