Getest: FoodSaver

Weet je nog dat ik vorig jaar deelnam aan de FoodSaver challenge? In het kader van anti-voedselverspilling kreeg ik enkele ingrediënten toegestuurd. Die waren vacuüm getrokken met een FoodSaver en dan in de diepvries gestoken. De smaak en kwaliteit van de ingrediënten was niet verminderd, dus dat was leuk om te ontdekken.

Ik bleef nieuwsgierig naar de werking van de FoodSaver, want naast bewaren, kan je er nog meer mee. Zo kan je het marineer-proces versnellen zodat vlees(vervangers) of groenten in enkele minuten in plaats van uren gemarineerd is. Dat vroeg om een test! Ik ging aan de slag met de Foodsaver FSV005 Profi Line.


Test 1: gemarineerde groenten – bruschetta

Het is niet de moment voor bruschetta, maar het is wel één van mijn favoriete hapjes. Hoe langer/beter de marinade intrekt in de tomaten, hoe lekkerder. Een test met de FoodSaver leek me dus ook interessant.

Nemen de tomaten de olijfolie en kruiden in slechts enkele minuten op? Ja, in 15 minuten tijd is de marinade al goed in de tomaatstukjes getrokken. Perfect om er meteen bruschetta mee te maken. Ik heb ook nog eens na 30 minuten gecheckt, maar ik merkte geen verschil in smaak op.


Test 2: gemarineerde groenten – pompoen
Ik probeerde ook plakjes butternut pompoen te marineren. Ik maakte een marinade van olijfolie met curry, smeerde hiermee te pompoen in en voegde nog wat extra toe aan de zak. Bij de pompoenplakjes had ik niet het gehoopte resultaat. De marinade smaakte een beetje af, maar was er niet ingetrokken. Bij harde groenten heb je dus minder succes.

Test 3: houdbaarheid avocado
Wat is het minst houdbaar? Dat zijn toch wel avocado’s. De ene moment zijn ze nog niet rijp, dan kijk je er even niet naar en enkele uren later zijn ze te rijp. Laat staan wanneer je nog een helft over hebt, dan lijkt het alsof het rot binnen enkele seconden. Een herkenbare frustratie voor avocado-liefhebbers. Dus ging ik uitzoeken hoelang zo’n avocado vacuümgetrokken houdbaar blijft.In de koelkast heb ik de avocadopartjes 1 week laten liggen. Zoals je ziet op de foto hierboven, blijft de groene/gele kleur behouden. De avocado mag wel geen bruine plekken vertonen wanneer je hem vacuüm trekt, want dan wordt hij wel sneller rot. Ik zou de avocado zeker geen week laten liggen in de koelkast om daarna nog op te eten, dan heeft hij een zure smaak. Bewaren in de koelkast is perfect voor 1 à 3 dagen.

Een betere optie is om een avocadohelft in de diepvries te steken. Hierdoor blijft de smaak beter behouden. Wat is nu het verschil met een gewoon diepvrieszakje of vacuüm getrokken invriezen? Door het vacuüm te trekken, zit er geen lucht meer in de zak en daardoor voorkom je ijsvorming rond de avocado. Met als voordeel dat je bij het ontdooien van de avocado ook geen overbodig vocht door het smelten van het ijs hebt.

Mijn mening
Toestellen om te vacumeren zag je vroeger regelmatig. Mijn oma had er ook eentje in huis. Tegenwoordig is het niet meer zo standaard in huis, maar daar zie ik verandering in komen. Steeds meer mensen willen zo weinig mogelijk voedsel weggooien en FoodSaver kan daar een rol bij spelen.

Ik vind het zeker handig als je sowieso al veel restjes invriest. Door ze vacuüm te trekken met een FoodSaver blijven ze nog langer houdbaar. Ook als je veel marineert, kan je overwegen om een vacumeerder aan te schaffen om het marineerproces te versnellen.
Voor andere opties geeft het bij mij geen doorslag om er één aan te kopen.

Gebruik jij een FoodSaver of een andere vacumeerder?