Wat voor eten neem je mee op autovakantie of roadtrip?

Vorig jaar deelde ik al enkele tips om gezond te eten op vakantie. Klik hier om ze te lezen. Maar wat als je op autovakantie of roadtrip gaat en niet meteen gezonde opties voorhanden hebt? Dan zorg je daar zelf voor, want met een koeltas of koelbox en een voorraad snacks kom je al ver!

Kijk en lees even mee wat ik zoal meeneem.

On a Healthy Adventure Snacks onderweg 1

Droog te bewaren eten
Er is heel wat eten dat je niet zo koel moet bewaren. Als het buiten warm is, staat de airco ook op in de auto en is het koel genoeg voor die snacks. Als ze eens wat warmer worden, is dat geen ramp. Het kan minder smaken, maar het is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Je kan dus gerust brood, pistolets, ontbijtgranen (zonder chocolade, want die smelt te snel), rijstwafels en crackers meenemen. De to go porties die je tegenwoordig in elke supermarkt vindt, kunnen ook van pas komen.
Verder kan je gezonde snacks zoals rozijnen of cranberries (zoals deze hersluitbare verpakkingen van Bonner), individuele porties nootjes (zoals Bites We Love) en droge koeken (zoals Grany of Sultana) meenemen.

Koel te bewaren eten
Nummer 1 wat je sowieso koel in de auto wil hebben, is drinken. Je wil niet elk uur stoppen omdat je drinken op is. Ik toch niet en daarom dat er elke autovakantie een koeltas met koelelementen mee gaat. Tijdens mijn vakantie naar Zuid-Frankrijk begin juni heb ik een nieuwe koeltas uitgetest: de Ice Fresh Compact van Quecha (te koop bij Decathlon). Ik heb de koeltas is in het medium formaat van 26 l en dat is groot genoeg voor drinken en eten voor 2 personen. Na gebruik kan je de lucht uit de koeltas laten en deze gemakkelijk en compact opplooien.

Naast drinken, steek ik er ook fruit en groenten (zoals snack paprika’s, wortels of komkommers) in. Voor autovakanties vind ik dat voldoende en het varieert ook elke keer wat ik wel of niet meeneem.

On a Healthy Adventure Snacks onderweg 2

Toen ik twee jaar geleden op roadtrip ging door West-Amerika hadden we een koelbox gekocht. Ik had die via Amazon besteld en in een Fedex ophaalpunt laten leveren. Het was er eentje met een oplader voor in de auto en met een stekker voor in stopcontacten. Veel budgethotels aan de West-Kust voorzien geen koelkast, dus die aankoop was zijn geld dubbel en dik waard. Zo hadden we koel drinken op hotel, maar konden we onderweg ook drinken en eten in de auto meenemen.

Let wel op wat je meeneemt in een koelbox. Het merk of de soort koeltas of koelbox bepaalt hoelang en hoe intens je eten en drinken koel blijft. Producten zoals melk en yoghurt (voor bij ontbijtgranen) kunnen gerust mee on the road, maar let op dat ze niet zuur en slecht worden als ze niet koel genoeg bewaard worden. Ook beleg om je boterhammen ter plekke te maken, kan er in vervoerd worden. Kaas, confituur en choco zijn veilig, maar charcuterie en eieren, daar moet je toch wel mee oppassen als het warm is. De kans op voedselbesmetting is dan groter! Je koopt dan best kleine verpakkingen en eens charcuterie warm is geworden, gooi je het dan ook best weg.

Neem jij ook een koeltas mee op vakantie? Wat mag er in die van jou niet ontbreken?