Dagen Zonder Vlees

Volgende week, op 10 februari, gaat de vijfde editie van Dagen Zonder Vlees van start. Tot 26 maart worden we uitgedaagd om 40 (eigenlijk 46) dagen minder vlees en vis te eten. Je moet helemaal geen vegetariër te zijn om mee te doen, want elke dag dat je geen vlees of vis eten telt. Probeer dus eens vlees of vis te vervangen door een vegetarisch alternatief.

Waarom, vraag je je misschien af? Met de Dagen Zonder Vlees campagne wil men je bewust maken van de impact van je voedingsgewoonten op het milieu. Door minder vlees te eten, verminder je je ecologische voetafdruk. België staat in de top 5 van landen met de grootste afdruk ter wereld, dus is het
tijd om daar verandering in te brengen.

Als je meedoet, kan je je ook inschrijven op www.dagenzondervlees.be. Dat kan alleen, maar ook in groep (zoals de groep van Fiekefatjerietjes). Via de kalender kan je aangeven welke dagen je geen vlees at.

IMG_7045

Op de website vind je tal van recepten, maar ik help je ook alvast op weg met mijn vegetarische recepten:
zomerse salade met kokosdressing
salade met rijst, courgette, zongedroogde tomaat, avocado en feta
vegetarische lasagne
courgetti met tahini en groenten
quinoa-boulgour burgers

Er is dit jaar ook een Dagen Zonder Vlees kookboek (€24,95 bij de boekhandel of Bol.com) uitgebracht met recepten van onder andere Jeroen Meus, Sofie Dumont en Peter Goossens.

Boekvoorstelling Dagen Zonder Vlees

Bij deze campagne zijn er ook 3 extra uitdagingen: meer seizoensgroenten, minder voedselverspilling en minder wegwerpverpakkingen.

Kiezen voor seizoensgroenten is een win-win situatie. Deze groenten zijn overal aanwezig, goedkoper en smaken beter omdat het er het seizoen voor is.
Dit is dus zeker een uitdaging die je kan volbrengen! Groenten die in februari en maart in seizoen zijn: aardappelen, aardpeer, groene selder, knolselder, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rode kool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool en wortelen.

Een tijd geleden haalde ik voedselverspilling aan. Mijn tips hiertegen vind je hier terug.

Minder wegwerpverpakkingen is misschien wel het moeilijkst van allemaal. Toch beginnen er verpakkingsvrije winkels op te duiken. Zo kan je in Gent bijvoorbeeld terecht bij Ohne en Moor&Moor, in Antwerpen bij Robuust en in Leuven bij Content. Je neemt je eigen lege potjes mee en vult die ter plekke met ingrediënten.

 

Ik doe mee met Dagen Zonder Vlees! Jij ook?