Volgende week, op 10 februari, gaat de vijfde editie van Dagen Zonder Vlees van start. Tot 26 maart worden we uitgedaagd om 40 (eigenlijk 46) dagen minder vlees en vis te eten. Je moet helemaal geen vegetariër te zijn om mee te doen, want elke dag dat je geen vlees of vis eten telt. Probeer dus eens vlees of vis te vervangen door een vegetarisch alternatief.
Waarom, vraag je je misschien af? Met de Dagen Zonder Vlees campagne wil men je bewust maken van de impact van je voedingsgewoonten op het milieu. Door minder vlees te eten, verminder je je ecologische voetafdruk. België staat in de top 5 van landen met de grootste afdruk ter wereld, dus is het
tijd om daar verandering in te brengen.
Als je meedoet, kan je je ook inschrijven op www.dagenzondervlees.be. Dat kan alleen, maar ook in groep (zoals de groep van Fiekefatjerietjes). Via de kalender kan je aangeven welke dagen je geen vlees at.
Op de website vind je tal van recepten, maar ik help je ook alvast op weg met mijn vegetarische recepten:
– zomerse salade met kokosdressing
– salade met rijst, courgette, zongedroogde tomaat, avocado en feta
– vegetarische lasagne
– courgetti met tahini en groenten
– quinoa-boulgour burgers
Er is dit jaar ook een Dagen Zonder Vlees kookboek (€24,95 bij de boekhandel of Bol.com) uitgebracht met recepten van onder andere Jeroen Meus, Sofie Dumont en Peter Goossens.
Bij deze campagne zijn er ook 3 extra uitdagingen: meer seizoensgroenten, minder voedselverspilling en minder wegwerpverpakkingen.
Kiezen voor seizoensgroenten is een win-win situatie. Deze groenten zijn overal aanwezig, goedkoper en smaken beter omdat het er het seizoen voor is.
Dit is dus zeker een uitdaging die je kan volbrengen! Groenten die in februari en maart in seizoen zijn: aardappelen, aardpeer, groene selder, knolselder, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rode kool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool en wortelen.
Een tijd geleden haalde ik voedselverspilling aan. Mijn tips hiertegen vind je hier terug.
Minder wegwerpverpakkingen is misschien wel het moeilijkst van allemaal. Toch beginnen er verpakkingsvrije winkels op te duiken. Zo kan je in Gent bijvoorbeeld terecht bij Ohne en Moor&Moor, in Antwerpen bij Robuust en in Leuven bij Content. Je neemt je eigen lege potjes mee en vult die ter plekke met ingrediënten.
Ik doe mee met Dagen Zonder Vlees! Jij ook?
17 Comments
Ja, ik vind het een goed idee! Ik moet zeggen dat ik zelf nog best vaak vlees/vis eet en niet echt let op de verpakkingen. Wel vind ik het milieu belangrijk, dus een beetje tegenstrijdig eigenlijk. Ik heb me ingeschreven (als Nederlander haha), ik ga in ieder geval minder vlees eten, en als ik het eet biologisch.
4 februari 2016 at 11:36Super Kim! Ook al eet je maar 1x per week minder vlees ben je al op de goede weg 🙂
8 februari 2016 at 09:41Ik weet het nog niet, misschien wel.
4 februari 2016 at 13:57Ik doe zeker mee! En ik doe er een schepje bovenop en wil gaan voor 40 dagen variatie, met recepten die ik nog nooit eerder probeerde. Want zonder vlees en vis, dat is geen uitdaging 🙂
4 februari 2016 at 20:34Voor jou is dat inderdaad geen uitdaging 😉 40 dagen variatie is geweldig!
8 februari 2016 at 09:43Wat een mooi initiatief! Zeker ook omdat er wordt gedacht aan meer seizoensgroenten te eten (groot voorstander daarvan)en minder verspilling (idem). 40 dagen zonder vlees gaat mij niet lukken daarvoor ben ik, vrees ik, een te grote liefhebber van vlees maar eens wat vaker een vegetarische maaltijd op tafel zetten kan zeker geen kwaad en dat doe ik dan ook regelmatig 🙂 Misschien de komende dagen nu iets bewuster.
4 februari 2016 at 22:05Als je al maar eens voor een vegetarische optie kiest, ben je er al bewust mee bezig 🙂
8 februari 2016 at 09:47Het is een mooi initiatief. Maar voor deze vleeseter niet haalbaar. Puur praktisch dan… Ik kan wel een dag of twee iets zonder vlees verzinnen. Maar veertig dagen lang gevarieerd en lekker koken zonder téveel moeite te moeten doen… Ik zie het niet zitten… Ik ga wél proberen hier en daar wat receptjes op te pikken en het hele jaar door af en toe een vleesloze dag in te lassen. Dat is toch al iets he… 😉
5 februari 2016 at 18:2740 dagen is voor mij ook niet haalbaar, ik ben van plan om enkele dagen per week vegetarisch te koken. Zoals je zelf al zegt, als je af en toe en ook niet enkel tijdens de campagne al eens voor een vleesloze dag kiest, draag je ook iets bij!
8 februari 2016 at 10:02Leuk dat je dit op je blog zet! 🙂
6 februari 2016 at 14:05Ik ben al 9 jaar vegetariër, maar zelfs ik heb soms nood aan enkele tips 😉
Dat is al lang! Dan heb jij waarschijnlijk nog meer tips voor mij 😉
8 februari 2016 at 10:02Leuk dat je dit op je blog zet! 🙂
6 februari 2016 at 14:05Ik ben al 9 jaar vegetariër, maar zelfs ik heb soms nood aan enkele tips! 🙂
Leuk initiatief, maar niet altijd makkelijk toepasbaar. In de routine van de week, is het meestal het eenvoudigst en snelst om bekende gerechten te maken en om zo weinig mogelijk te experimenteren. Wij zijn wel geen echte vleeseters en proberen steeds voldoende groenten te eten, al is dat niet simpel met een 4-jarige
7 februari 2016 at 13:28Je kan eens starten door vlees met gemakkelijke veggie opties zoals vegetarische burgers of wokstukjes te vervangen. Zo eet je vegetarisch, maar moet je niet meteen beginnen te experimenteren in de keuken.
8 februari 2016 at 10:06Ik vind het een top idee! Ik ben nu bijna een maand vegetariër, wat gaat de tijd snel, en ik vind het gewoon in’t algemeen super dat mensen proberen om minder vlees te eten!
8 februari 2016 at 03:28Ik had gelezen dat je vegetariër bent, super! Ik vind campagnes zoals Dagen Zonder Vlees de ideale manier om mensen vegetarisch eten eens te laten uittesten. Hopelijk kiezen ze ook na de campagne voor vegetarische opties.
8 februari 2016 at 10:09Interessant artikel! Ik zou wel willen meedoen aan de dagen zonder vlees!
11 februari 2016 at 21:50Wat leuk dat er ook een boek is met recepten! <3