Crackers

Wist je dat het helemaal niet moeilijk is om zelf crackers te maken? Oké, als je de oven te hoog zet, loopt het gegarandeerd mis, maar op een lagere temperatuur zoals 150°C kan het bijna niet mislukken. De bereiding van crackers is één van de eenvoudigste: alle ingrediënten met wat water mengen, even laten trekken en bakken maar.

Je kan zelf kiezen wat voor crackers je maakt. Je kan groffere crackers maken, waarbij de zaden nog intact zijn, dus met een goede crunch. Heb je liever minder harde crackers, dan kies je best voor gebroken zaden zoals gebroken lijnzaad. Zo krijg je zachtere crackers.

On a Healthy Adventure Crackers 1

Beide soorten crackers zijn het proberen waard! Experimenteer gerust zelf met andere zaden en kruiden. Er zijn oneindig veel mogelijkheden.

Ingrediënten voor 4 crackers (volledige zaden):
– 30 g pompoenpitten
– 30 g zonnebloempitten
– 10 g chia zaadjes
– 10 g sesamzaadjes
– snufje zout
– 25 ml water

Ingrediënten crackers (gebroken zaden):
– 100g gebroken lijnzaad (zoals Linwoods, verkrijgbaar bij Louis Delhaize en natuurwinkels)
– snufje zout
– 100 ml water

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
2. Doe de (gebroken) zaden in een kom en voeg hieraan een snufje zout en 25 ml (volledige zaden) of 100 ml (gebroken zaden) water toe. Meng goed en laat even trekken.
3. Bedek een bakplaat met bakpapier. Verdeel hierover het zadenmengsel en strijk uit met een lepel. Voor de gebroken zaden kan je ook een deegrol gebruiken (als het plakt, leg je een vel bakpapier er vanboven op en rol je het zo uit).
4. Laat de crackers zo’n 25 minuten bakken.
5. Ofwel breek je de grote cracker na de baktijd in kleine stukjes ofwel kan je na 15 minuten de ovenplaat uit de oven nemen en de crackers in stukken snijden.
6. Laat de crackers, na het bakken, afkoelen. Crackers gemaakt van gebroken zaden leg je best op een roostertje.

Bewaren
Bewaar de crackers in een afsluitbaar doosje. De crackers van gebroken zaden zijn minder lang houdbaar (zo’n 4 dagen) dan de andere crackers.

On a Healthy Adventure Crackers 2

Bij crackers hoort voor mij standaard een heerlijke dipsaus. Probeer er mijn bonendip of één van de Olympische dips eens bij.

Tast toe!