Follow:

Core stability workout van het Quick-Step Floors Pro Cycling Team

Onlangs ging ik naar een workshop van Quick-Step i.s.m. het Quick-Step Floors Pro Cycling Team. De wielrenners werden voor de start van het wielerseizoen klaargestoomd. Omdat iedereen wel een frisse start of wat extra motivatie kan gebruiken, werd ik uitgenodigd – of beter gezegd: uitgedaagd – om deel te nemen aan een core stability training.


Core stability workout

Waarom een core stability workout? De romp is de kern (de core) van je lichaam en alle bewegingen beginnen van daaruit. Het is dus van belang dat je je rompspieren regelmatig traint. De spieren in je onderrug ondersteunen namelijk je ruggengraat en wervelkolom. Tijdens het sporten moeten ze voortdurend voor kracht en stabiliteit zorgen. Het trainen van de rompspieren heeft dan ook een directe impact op de prestaties van je hele lichaam en voorkomt blessures.

Of het nu gaat om een lange duursport zoals wielrennen of kortere, intensievere sporten zoals voetbal, het geheim voor topprestaties zijn sterke rompspieren. En dat weten ze bij de Quick-Step wielerploeg maar al te goed. De professionele wielrenners werken dagelijks aan hun core stability (ookal vinden ze dat niet allemaal even fijn).Uitgetest
Het was dus aan mij en enkele andere bloggers en journalisten om te ontdekken wat zo’n core stability training inhoudt.
Steven Vrancken, fysiotherapeut van het wielerteam, leidde samen met Zdeněk Štybar en Julien Vermote de workout. In één woord: vermoeiend. Maar ongetwijfeld zeer effectief.

Ik moet toegeven dat ik meer mijn buik- dan rompspieren train. Dat zorgt er natuurlijk voor dat mijn core niet zo sterk is. Ik ga thuis nog verder trainen met de oefeningen die ik meekreeg.


Core stability oefeningen

Ik voorzie je van 8 oefeningen die je thuis kan doen om je rompspieren te trainen en versterken.

Tip: Start met oefening 1, 5 en 6, vooraleer je de moeilijkheidsgraad verhoogt naar de andere, zwaardere oefeningen (resp. 2+3+4, / en 7+8).


Besteed jij ook aandacht aan je core? Doe je vaak oefeningen zoals (zijwaartse) plank?

Share on
Previous Post Next Post

Je vindt deze posts misschien ook interessant:

3 Comments

 • Reply Linda Finally Fit

  Core-stability wordt dikwijls verwaarloosd, dus goed van je dat je hier aandacht aan besteed. Ik loop heel veel en ik merk dat door aan mijn core te werken, mijn lopen ook hard verbeterd.
  Ik doe vooral pilates om mijn core te verstevigen, deze vul ik dan aan met plank-variaties.
  Groetjes Linda

  9 maart 2017 at 08:54
  • Reply onahealthyadventure

   Als je er op let, merk je een groot verschil. Oh ja, pilates is daar inderdaad ook goed voor!

   12 maart 2017 at 11:25
 • Reply Emilie

  Ik had zo’n oefeningen gekregen van de kiné, omdat ik vaak last had van mijn rug. Is nu wel een hele tijd geleden, maar ik had inderdaad nooit gedacht dat de “sterkte” van de rompspieren zo een invloed konden hebben.

  12 maart 2017 at 17:36
 • Leave a Reply