Wat als je last hebt van constipatie?

Constipatie of obstipatie, een probleem dat velen hebben, maar waarover niet graag gepraat wordt. Ik begrijp het, het is nu geen onderwerp om aan tafel of op café te bespreken. Toch haal ik het vandaag aan om diegenen die er last van hebben te helpen.

De oorzaak voor constipatie kan verschillen, maar als het aan je levensstijl ligt, kan het meestal met enkele aanpassingen opgelost of verbeterd worden.

Vezels
We hebben in onze voeding genoeg vezels nodig voor een vlotte darmwerking. Daarom kies je best voor volkoren brood en volkoren deegwaren in plaats van hun witte varianten. Ook fruit en groenten leveren heel wat vezels aan.

Water
Het is belangrijk dat je genoeg water drinkt, zeker 1,5 liter per dag. Als je wel genoeg vezels eet, maar daarbij niet voldoende drinkt, krijg je een opstoppingseffect.
Je kan het vergelijken met een buis die je volstopt met vezels (denk aan All Bran). Als je dat niet laat glijden, blijft dat zitten. Meer vocht zorgt voor een vlottere doorgang van de stoelgang.

Beweging
Dagelijks zou je minstens 30 minuten moeten bewegen. Veel mensen hebben een zittend beroep en dat kan een oorzaak zijn van constipatie. Zorg daarom dat je voor of na het werk of tijdens je middagpauze wat beweegt. Wandelen is al genoeg om een effect te merken.

Let op met ‘opstoppende’ voedingsmiddelen
Als je last hebt van constipatie en je eet veel witte rijst, beschuiten of bananen. Beperk die hoeveelheid dan, want dat zijn opstoppende voedingsmiddelen.

Schakel ‘laxerende’ voedingsmiddelen in
Bepaalde voedingsmiddelen zoals versgeperst fruitsap hebben een laxerend effect. Je krijgt er geen diarree van, maar hebben bij constipatie een positief effect op de stoelgang. Ook een tas koffie helpt bij sommige mensen.

Toilethouding
– Zorg dat je recht op het toilet zit. Als je voorovergebogen zit, oefen je druk uit op je blaas en niet op je darmen. Het kan helpen om je voeten op een voetbankje te zetten.
– Als je naar het toilet moet, stel het niet uit en neem er de tijd voor.
– Lees geen krant of speel geen spelletje wanneer je op het toilet zit.

Opmerking: Je bent niet geconstipeerd als je niet elke dag naar het toilet moet gaan. De frequentie van stoelgang is voor iedereen verschillend. Bij de ene is dat 3 keer per dag, bij de andere om de 2 dagen. Voor sommigen is het zelfs normaal als het maar 1x per week is. Pas wanneer je normale stoelgangpatroon verandert, dus minder frequent en/of harde, pijnlijke stoelgang, wordt het gezien als verstopping.