Uitgetest: Barre

Barre lessen zijn het laatste jaar erg populair geworden. Niet zo ongewoon, want met onze drukke levens zijn we op zoek naar een workout die niet lang duurt en toch snel resultaten oplevert. En dat beloven barre lessen! Dus overtuigde ik een vriendin om mee een barre les uit te proberen bij Pilates Bodycenter in Meeuwen-Gruitrode.

De meeste barre lessen gebruiken een combinatie van oefeningen geïnspireerd op ballet, yoga en/of pilates. De barre vanuit ballet wordt gebruikt als hulpmiddel om te balanceren wanneer je je lichaam probeert stil te houden terwijl je focust op een specifieke spiergroep.

De lessen duren een uur en starten met een warm up, gevolgd door oefeningen voor het bovenlichaam die meermaals herhaald worden, waarna de dijen en billen getraind worden.
Je buikspieren worden de hele les gebruikt. In het begin moet je eerst wennen aan de oefeningen. Als je die onder de knie hebt, kan je meer aandacht besteden aan het opspannen van je buikspieren.

Er is niet veel materiaal nodig: bij sommige oefeningen gewichtjes, een fitnessbal of een matje. Voor de meeste oefeningen gebruik je je lichaamsgewicht.

Barre combineert spierverstevigende oefeningen met cardio. Win-win, want je verbrandt niet alleen vet, je bouwt ook spieren op!

Ik had de intensiteit een beetje onderschat. Ik doe zelf dagelijks gelijkaardige oefeningen, maar zo’n heel uur barre is toch wel dat tikkeltje meer. Zweten en brandende spieren waren dan ook onvermijdelijk, maar dat hoort zo bij een goede workout he. Dan weet je dat je alles gegeven hebt en er het maximale uitgehaald hebt.

Geen zorgen als je pas start met sporten. De oefeningen kunnen aangepast worden aan je niveau. Onze instructrice Martien lette er op dat we de oefeningen correct uitvoerden en ze stuurde bij waar nodig. Als de hele groep de barre oefeningen kent, doet Martien bijna niets meer voor, maar loopt ze de hele tijd rond om te corrigeren. Je houding tijdens de oefeningen is belangrijker dan het aantal herhalingen!
Wil je graag verbeteren in de uitvoering van bepaalde oefeningen, dan kan je bij Martien privélessen volgen zodat je aan die oefeningen kan werken en zo een echte barre pro wordt.

Wat kledij betreft, kies je best voor een basis yoga outfit (zoals Be Billie of Yoga by Julz) bestaande uit een sportbh, top en legging. Het perfecte excuus om een nieuwe sportoutfit te kopen 😉 Sportschoenen zijn niet nodig, want de oefeningen worden blootvoets gedaan. Je kan natuurlijk wel anti-slip yogasokjes dragen.

Meer informatie over barre lessen bij Pilates Bodycenter vind je op www.pilatesbodycenter.be.

Heb jij al van barre gehoord? Wil je zelf ook eens een barre les proberen?