Vanavond barbecueën? Vergeet deze 3 lekkere side dishes niet!

We hebben al heel wat warme dagen achter de rug en dan wordt bij ons in de wijk veel gebarbecued. Van ’s middags tot ’s avonds hangt die barbecuegeur hier in de straten. Sinds kort hebben wij een nieuwe barbecue zodat we gezellig kunnen meedoen.

We gingen voor een Barbecook barbecue (www.barbecook.com) en hebben de Barbecook Spring 3212 in huis gehaald. Deze gasbarbecue is snel op temperatuur, waardoor we in no time starten met grillen. Ideaal voor op weekdagen als het wat sneller mag gaan.
Het grote grilloppervlak heeft als voordeel dat je veel tegelijkertijd kan klaarmaken (tot 10 personen, oftewel veel ineens). Voor mij betekent dat niet meer vlees om er op te leggen, maar grill ik ondertussen ook gemakkelijk groenten mee. Bovenaan is er een warmhoudrooster zodat er niets hoeft koud te worden.

Ik ben zelf geen fan van veel vlees bij een barbecue. Geef mij maar een brochette die ik aanvul met lekkere side dishes, zoals gegrilde courgette of aubergine. Ook groentespiesjes met paprika en champignons zijn ook een favoriet. Het water loopt me al in de mond nu ik het hier typ.

De barbecue heeft ook een zijbrander, waarop je bijgerechten kan klaarmaken als je voor veel volk ineens kookt. Super handig! Perfect excuus om bij elke barbecue wat extra side dishes klaar te maken.

Ik ging op zoek naar nieuwe ideeën en stelde deze 3 recepten samen. Het zijn side dishes die passen bij elke barbecue.

Gevulde portobello met ricotta en kerstomaatjes
Ik hou van champigons. Ik zou een bakje champignons in één keer kunnen opeten. Als je champignons op de barbecue grillt, worden ze snel droog als je niet genoeg vetstof gebruikt. Te veel vet gebruiken, is niet natuurlijk niet zo gezond. Het ‘vochtprobleem’ kan je oplossen door te kiezen voor een natte vulling. Ik vulde de portobello’s op met een mengeling van ricotta en kerstomaatjes.

Ingrediënten: 2 portobello, 100g ricotta, 1 el pesto, handvol kerstomaatjes, 2 kl olijfolie

Bereiding: Meng de pesto onder de ricotta. Snij de kerstomaatjes in kwartjes. Roer ze onder het ricottamengsel. Vet de portobello lichtjes in met wat olijfolie (met een kwastje of spray). Vul ze op met het ricottamengsel. Grill op de barbecue tot de portobello zachter aanvoelt, ±20 min.

Groentespiesjes met berloumi en gado gado sausje
Berloumi is een kaas die je kan grillen. Het is een zoute kaas die goed afsteekt naast het zoete van de paprika. Een gado gado sausje past er perfect bij.

Ingrediënten: paprika mix, berloumi
Bereiding: Leg enkele satéstokjes te weken in water. Was de paprika’s. Snij in stukjes. Snij de berloumi in blokjes. Steek de stukjes paprika’s en berloumi afwisselend op het satéstokje.

Kijk eens naar die grillmarkering van de gietijzeren roosters, hoe goed zien de spiesjes er uit?!

Ingrediënten gado gado sausje: 1/2 limoen, 1/2 tl tamarindepasta, 1 kl sojasaus, 4 el pindakaas, 2 el water
Bereiding gado gado sausje: Meng alle ingrediënten onder elkaar. Roer tot het een pasta wordt.

Zoete aardappelpartjes met barbecuesaus, lente-ui en krokante uitjes
In plaats van aardappel in de schil of een aardappelsalade kan je ook kiezen voor een zoete aardappel. De combinatie van zoete aardappel partjes met wat barbecuesaus, lente-ui en krokante uitjes smaakt goed af.

Ingrediënten: 1 zoete aardappel, 1 el olijfolie, 1 el barbecuesaus, 1 el (of meer) lente-ui, 1 el krokante uitjes

Bereiding: Was de zoete aardappel. Dep droog. Snij in partjes. Bespray/besprenkel met een beetje olijfolie. Wikkel in aluminiumfolie en leg op de barbecue (±30 à 40min). Snij de lente-ui fijn. Leg de partjes zoete aardappel op een bord. Giet er een beetje barbecuesaus over. Strooi er wat lente-ui en krokante uitjes over.

Laat het smaken!