Hoe zit het met alcohol?

Vandaag is het de laatste dag van Tournée Minérale, de alcoholvrije maand. Toch wil ik nog even aandacht schenken aan alcoholverbruik. Ik kreeg onlangs een vraag over mijn alcoholgebruik en of ik dat niet even wilde toelichten omdat er op veel blogs hierover gezwegen wordt. Toen besefte ik dat het wel goed zou zijn als ik het hier even over heb. Ik laat bewust alcohol niet op mijn blog verschijnen omdat ik alcohol niet wil promoten, maar langs de andere kant is het wel eens nodig dat ik enkele zaken ophelder en deel wat ik drink.


Alcohol is alom aanwezig

Alcohol is enorm ingeburgerd en een taboe tegelijkertijd. Alcohol zie je overal: op café, op feestjes, om iets te vieren,… Het is niet meer weg te denken, maar er wordt steevast gezwegen of de andere kant opgekeken als het over aantal consumpties gaat of alcoholprobleem gaat. Mensen die niet drinken, worden zelfs vreemd bekeken. “Waarom drink jij niet?”, is een vraag dat zij veel gesteld krijgen. Het is eigenlijk raar dat we alcohol drinken, terwijl we de nadelige effecten er van kennen. Andere verslavende middelen tolereren we niet, maar alcohol wel.

Dat heeft te maken met het feit dat alcohol deel uitmaakt van onze maatschappij. Niemand kijkt er nog van op als er iets gedronken wordt. Niemand denkt ook dat te veel drinken problematisch wordt. Niemand denkt tweemaal na bij het feit dat het eigenlijk slecht is voor je lichaam. In de voedingsaanbevelingen is alcohol automatisch opgenomen. Er is dan ook een maximum aanbeveling vastgesteld op 7 alcoholische consumpties per week voor vrouwen en 14 voor mannen. Als je meer als deze aantallen drinkt en dat regelmatig doet, kunnen we eigenlijk als spreken van een probleem. De ene persoon zal zonder moeite kunnen stoppen, maar voor de andere is opgeven toch niet zo gemakkelijk.

Waarom drinken we dan toch zo talrijk alcohol? Het is een gewoonte geworden. Kijk eens rond op café en je kan de mensen die geen alcohol drinken meestal op één hand tellen. Het is ook niet meer weg te denken. Je gaat naar een receptie en je krijgt een glas cava onder je neus geschoven. Als je als vrouw vriendelijk bedankt, is de kans groot dat je gevraagd wordt of je zwanger bent. Vreemd toch, je kan toch ook gewoon geen alcohol (willen) drinken.
Bovendien hoor ik vaak zaken zoals “Ik durf geen water te bestellen op café.” of “Iedereen drinkt. Ik kan toch zelf niet niets drinken, dat is zo vreemd.”. Bij sensibiliseringscampagnes beseffen mensen pas vaak hoe moeilijk het is om nee te zeggen. Tenzij we het in groep doen zoals tijdens een alcoholvrije maand, dan is de drempel lager.


Persoonlijk

Ik ben zeker niet met de vinger aan het wijzen op je alcoholgebruik. Iedereen beslist zelf wat hij/zij doet en laat. Ikzelf drink ook wel eens.

Er werd mij ook gevraagd hoeveel ik drink, of ik dit in plan en of ik let op de caloriewaarde van drankjes.

Ik probeer mijn alcoholgebruik te beperken. Ik ken alle nadelige effecten van alcohol en dat heb ik dan ook steeds in mijn achterhoofd. Alcohol is slecht, je haalt er geen voedingsstoffen uit en het zijn allemaal lege calorieën die je opdrinkt. Ik eet zelf gezond en promoot een gezonde levensstijl en om dan wel veel alcohol te drinken, zou helemaal in strijd zijn met elkaar. Ik drink ongeveer 2 à 3 alcoholische drankjes per maand. De ene maand kan dat ook niets zijn, maar bijvoorbeeld op vakantie ben ik wel sneller verleid om een cocktail te drinken.

Ik plan niet in wanneer ik drink. Ik drink alleen als ik er eens zin in heb. Dat kan een glas cava, zwaar biertje of een cocktail zijn. Ik ben van mezelf gewoon altijd water te drinken en doe dat ook op café.

In een vorige blogpost (tips om de feestdagen te overleven) deelde ik de caloriewaarde van enkele drankjes . Dat deed ik omdat je door te drinken onbewust heel wat calorieën binnenkrijgt. Als ik drink, hou ik daar geen rekening mee.


Mijn beste tip

Een tip die ik je nog wil meegeven: wissel een alcoholisch drankje af met een non-alcoholisch. Als je dan op een avond 6 drankjes drinkt, zijn het er maar 3 met alcohol en 3 zonder. En dat is al een verbetering op zich!
Probeer alcohol niet alleen door frisdrank te vervangen, want dan krijg je ook veel lege calorieën binnen. Kies eens vaker voor water, dan ben je nog beter bezig.


Deed jij mee aan Tournée Minérale? Wat is jouw kijk op alcohol? Ga jij er ook bewust mee om?