Follow:

Açaí bowl, een hype of blijver?

Açaí bowls duiken steeds vaker op. In Australië is deze lekkernij immens populair. Heerlijk frisse, fruitige bowls; dat klinkt goed he? Je kan ze bovendien voorzien van zoveel toppings die je wil: fruit, granola, gepofte rijst of quinoa, noten en zaden, kokosschilfers, chocoladedruppels,… Echt alles smaakt er lekker bij.

On a Healthy Adventure Açai bowl 1

Wat is açaí?
Açaíbessen zijn afkomstig uit het Amazonewoud. Açaí valt onder de superfoods. Je gaat me niet horen zeggen dat het wondermiddel is, want dat is geen enkel voedingsmiddel of superfood. Het is ook niet bewezen dat açaíbessen beter zijn dan andere fruitsoorten. Wel is het een optie die je aan je voedingspatroon mag toevoegen, want net zoals andere bessen – en fruit en groenten in het algemeen – zijn ook açaíbessen rijk aan vitaminen en anti-oxidanten.

Het mag dan wel gezien worden als een hype, er komen steeds meer tropische vruchten in de winkelrekken terecht, want er is vraag naar. Dus als je açaí lekker vindt en je het niet erg vindt om een beetje meer te betalen, dan kan je het gerust eten ter afwisseling van andere bessen. Zeker om er een heerlijke açaí bowl mee te maken.

Poeder of pulp?
Açaí poeder
Van gedroogde açaí bessen wordt er poeder gemaakt. Dit açaí poeder vind je al enige tijd in de biosupermarkten. Je roert of blend het poeder onder je smoothie of beslag.

Açaí pulp
Er is ook ingevroren açaí pulp verkrijgbaar. Er is eindelijk een Belgische verdeler hiervan. Je kan op bepaalde plekken ‘Amazonia Açaí guarana (energy superfood)’ blend (açaí pulp met een kleine hoeveelheid ruwe rietsuiker en cafeïne-bevattend guarana extract) vinden. Meer informatie vind je op de website van Amazonia Belgium: www.superfinefoods.eu. Je merkt in een açaí bowl meteen het verschil in smaak tussen açaí poeder en pulp. Bij de pulp smaken de bessen sterker door, wat het lekkerder maakt.

Hoe maak je een açaí bowl?
Açaí poeder
Als je werkt met açaí poeder, start je door banaan en bosbessen te blenden. Hieraan voeg je tot slot 1 à 2 el açaùi poeder toe en je mixt opnieuw.

Açaí pulp
Met pulp is het gemakkelijker. Je voegt hieraan enkel een stukje banaan (5 cm) en eventueel wat vocht (water of appelsap voor een zure toets) toe. In 1 à 2 minuten blend je het tot een glad geheel dat doet denken aan de textuur van ijs.

De açaí bowl eet je naturel of werk je af met toppings naar keuze.

Tip: Je kan met açaì pulp ook lekkere koekjes maken. Klik hier voor het recept.

on-a-healthy-adventure-acai-bowl-2
Heb jij al eens een açaí bowl geprobeerd? Vind jij het een hype of een blijver?

Share on
Previous Post Next Post

Je vindt deze posts misschien ook interessant:

9 Comments

 • Reply Sandra

  Nog nooit geproefd maar mijn Instagram tijdlijn staat er vol mee haha! Ben er wel benieuwd naar, maar eens op zoek naar poeder of pulp!

  15 september 2016 at 06:39
  • Reply onahealthyadventure

   Zeker doen Sandra! Het poeder vind je in de meeste bio- of natuurwinkels. De pulp is enkel op bepaalde plekken verkrijgbaar.

   27 september 2016 at 06:58
 • Reply Charelle

  Haha ik vind dit dus echt helemaaaal niet lekker. Heb het een keer op maar ik vond de smaak echt helemaal niets, ik vermoed ook dat het een hype is. (:

  15 september 2016 at 07:40
  • Reply onahealthyadventure

   Niet lekker? Hahah, oeps 🙂 Er zit wel een groot verschil in poeder en pulp. De bowls o.b.v. pulp smaken meer als nana icecream met bessensmaak.

   27 september 2016 at 07:00
 • Reply Anne

  Nog nooit een açaí bowl gemaakt, maar ik zie het zo vaak voorbij komen dat ik het toch wel graag wil proberen 🙂

  15 september 2016 at 08:02
 • Reply Lies

  De zoveelste hype, Carolien, toch ?!
  Lie(f)s.

  15 september 2016 at 12:50
 • Reply Naomi

  Ik vind het ZO lekker! Heb het regelmatig in Australië als ontbijt/lunch gegeten omdat het zo lekker fris is en echt goed vult (in combinatie met enkele toppings). Dus ik ben fan. Al weet ik niet of de hype echt volledig in België zal werken.

  16 september 2016 at 11:48
  • Reply onahealthyadventure

   Ik zie het nu wel op meer plaatsen op de kaart staan, maar ik vrees ook een beetje dat het niet zo populair gaat worden als in Australië.

   27 september 2016 at 07:04
 • Reply On a Healthy Adventure - Açaì koekjes - On a Healthy Adventure

  […] had het vorige week nog over de açaì bowl. Ik ontdekte op Pinterest dat je met açaì pulp ook koekjes kan maken. Dat wilde ik zelf wel […]

  19 maart 2017 at 17:09
 • Leave a Reply