Açaí bowl, een hype of blijver?

Açaí bowls duiken steeds vaker op. In Australië is deze lekkernij immens populair. Heerlijk frisse, fruitige bowls; dat klinkt goed he? Je kan ze bovendien voorzien van zoveel toppings die je wil: fruit, granola, gepofte rijst of quinoa, noten en zaden, kokosschilfers, chocoladedruppels,… Echt alles smaakt er lekker bij.

On a Healthy Adventure Açai bowl 1

Wat is açaí?
Açaíbessen zijn afkomstig uit het Amazonewoud. Açaí valt onder de superfoods. Je gaat me niet horen zeggen dat het wondermiddel is, want dat is geen enkel voedingsmiddel of superfood. Het is ook niet bewezen dat açaíbessen beter zijn dan andere fruitsoorten. Wel is het een optie die je aan je voedingspatroon mag toevoegen, want net zoals andere bessen – en fruit en groenten in het algemeen – zijn ook açaíbessen rijk aan vitaminen en anti-oxidanten.

Het mag dan wel gezien worden als een hype, er komen steeds meer tropische vruchten in de winkelrekken terecht, want er is vraag naar. Dus als je açaí lekker vindt en je het niet erg vindt om een beetje meer te betalen, dan kan je het gerust eten ter afwisseling van andere bessen. Zeker om er een heerlijke açaí bowl mee te maken.

Poeder of pulp?
Açaí poeder
Van gedroogde açaí bessen wordt er poeder gemaakt. Dit açaí poeder vind je al enige tijd in de biosupermarkten. Je roert of blend het poeder onder je smoothie of beslag.

Açaí pulp
Er is ook ingevroren açaí pulp verkrijgbaar. Er is eindelijk een Belgische verdeler hiervan. Je kan op bepaalde plekken ‘Amazonia Açaí guarana (energy superfood)’ blend (açaí pulp met een kleine hoeveelheid ruwe rietsuiker en cafeïne-bevattend guarana extract) vinden. Meer informatie vind je op de website van Amazonia Belgium: www.superfinefoods.eu. Je merkt in een açaí bowl meteen het verschil in smaak tussen açaí poeder en pulp. Bij de pulp smaken de bessen sterker door, wat het lekkerder maakt.

Hoe maak je een açaí bowl?
Açaí poeder
Als je werkt met açaí poeder, start je door banaan en bosbessen te blenden. Hieraan voeg je tot slot 1 à 2 el açaùi poeder toe en je mixt opnieuw.

Açaí pulp
Met pulp is het gemakkelijker. Je voegt hieraan enkel een stukje banaan (5 cm) en eventueel wat vocht (water of appelsap voor een zure toets) toe. In 1 à 2 minuten blend je het tot een glad geheel dat doet denken aan de textuur van ijs.

De açaí bowl eet je naturel of werk je af met toppings naar keuze.

Tip: Je kan met açaì pulp ook lekkere koekjes maken. Klik hier voor het recept.

on-a-healthy-adventure-acai-bowl-2
Heb jij al eens een açaí bowl geprobeerd? Vind jij het een hype of een blijver?