Follow:

4 mythes over voeding

Mythes over voeding, er doen er heel wat de ronde. Vaak worden ze voorgesteld als de waarheid en dat maakt me eigenlijk een beetje boos, want zo worden we misleid in wat nu wel of niet gezond is. Vandaag bespreek ik 4 mythes over voeding die ik vaak lees.


Af en toe een detox is nodig
Je ziet regelmatig mensen een detoxkuur volgen omdat ze denken dat het je lichaam reinigt of dat het goed is om je darmen eens proper te maken. Dat is niet nodig, want je lichaam reinigt zichzelf. Via zweet, urine en ontlasting worden stoffen die we niet nodig hebben afgevoerd. Zo gemakkelijk is het!

Positieve effecten die men ervaart, zijn gewichtsverlies, meer energie, een betere huid en een gezond(er) gevoel. Die zaken zullen ook opduiken bij een gezonde, gevarieerde voeding. Eet wat minder fastfood, drink minder of geen alcohol en eet meer fruit en groenten en daar zal je ook meer energie door krijgen. Voor je darmwerking goed te doen verlopen, zorg je dat je genoeg vezels (volkoren brood en deegwaren, fruit en groenten) binnenkrijgt en daarbij voldoende drinkt (zeker 1,5 l per dag).

Wil je toch eens een detox kuur volgen, dan mag dat zeker. Het is niet nodig, maar ook niet schadelijk.

 

Van ’s avonds eten, word je dik
Door ’s avonds iets te eten, word je niet dik. Het hangt natuurlijk wel af van wat je net eet. Als je ’s avonds nog een heel fast food menu binnenspeelt en dan gaat slapen of je eet een boterham met beleg, dat is een groot verschil.
Tijdens de nacht werkt je metabolisme trager omdat je niet veel energie nodig hebt tijdens je slaap. Als je ook weet dat het langer duurt om een vetrijke maaltijd te verwerken, begrijp je dat je ’s avonds beter iets lichts eet.

Als je ’s avonds nog honger hebt, eet gerust iets lichts zoals een cracker of een boterham. Niemand wil met honger gaan slapen.

 

Een smoothie is een goede vervanging van 2 stukken fruit
In smoothies zit meer fruit dan je denkt. In bijvoorbeeld een rode smoothie van 500 ml zit bijvoorbeeld 1 banaan, 2 appels en 33 aardbeien. Een smoothie kan al snel oplopen tot zo’n 5 à 6 porties fruit. De dagelijkse aanbeveling fruit is 2 à 3 stukken. In een smoothie zit dus dubbel zoveel fruit. Fruit is gezond, maar wees je er van bewust dat er suiker in zit. Het zijn natuurlijke suikers, maar het blijven suikers. Door het blenden van fruit voor een smoothie zijn er ook niet veel vezels meer aanwezig die je wel hebt in een stuk fruit.

Drink gerust een smoothie, maar weet dat het je stukken fruit niet vervangt en je het als extraatje moet zien.

 

Producten met een positief label zijn altijd gezond
Let op met aanduidingen zoals een “Extra” label of een “Ik kies bewust” vinkje. Vaak wijzen deze labels op een betere keuze binnen een bepaalde voedselcategorie: een product met minder suiker, zout of (verzadigde) vet(ten).

Een zak chips met een label duidt aan dat er minder zout en/of vet in het product zit ten opzichte van andere chipssoorten. Toch blijft chips een product vanuit de restgroep.
Ook op muesli vind je zo’n labels terug. Die muesli’s bevatten meestal geen of minder suiker dan andere soorten. Bij muesli’s kan je de ingrediëntenlijst bekijken om te besluiten of het een gezonde keuze is. Als daar geen suiker (of een andere verwoording, zie post over verborgen suiker) tussenstaat, dan is het een gezonde optie.

Positieve labels helpen je op weg naar het ‘gezondste’ of ‘beste’ product voor die voedselcategorie, maar zijn geen aanduiding voor gezonde producten.

 

Wist je dat deze beweringen mythes zijn? Weten jullie nog mythes over voeding die jullie vaak horen?

Share on
Previous Post Next Post

Je vindt deze posts misschien ook interessant:

23 Comments

 • Reply Leen

  Informatieve blog Carolien. Dat van die smoothies, daar laten veel mensen zich inderdaad door misleiden. Smoothies zijn net een goede manier om wat extra groenten binnen te krijgen en door er dan 1 of 2 stuks fruit aan toe te voegen, krijg je toch een zoet geheel.

  12 april 2016 at 07:51
  • Reply onahealthyadventure

   Dankjewel Leen! Volledig mee eens dat je beter een smoothie van groenten met 1 of 2 stukken fruit maakt.

   14 april 2016 at 08:26
 • Reply Sanne

  Ik heb ’s avonds wel vaker honger. Gaan slapen met een hongergevoel vind ik echt verschrikkelijk. Ik probeer na 8 uur ’s avonds niets meer te eten, maar wanneer ik merk dat ik toch nog honger begin te krijgen, neem ik nog iets. Ik grijp dan vaak naar zoute chips. Niet de beste keuze vermoed ik 🙂 Ik had ergens gelezen dat het eten van zoute chips in de avond ervoor zorgt dat je de volgende dag opstaat met een opgeblazen buik. Ik denk dat het eerder een fabel is, tenzij je een grote zak leeg eet. Weet jij hier misschien iets meer over? Xx

  12 april 2016 at 08:31
  • Reply onahealthyadventure

   Als er tussen 8u en je bedtijd nog enkele uren zitten, kan je zeker nog iets eten. Chips is inderdaad geen gezonde optie (tenzij je zelf een gezondere variant zonder olie maakt), maar als je er af en toe eens zin in hebt, kan dat gerust.
   Zout en een opgeblazen buik is eerder een fabeltje. Wel is het zo dat als je veel zout eet je meer vocht vasthoudt.
   Als je dan weet dat er zout toegevoegd wordt aan heel wat producten en we zelf ook nog aan eten extra zout toevoegen, zitten we snel over de dagelijks aanbevolen hoeveelheid en dat is dan weer niet goed voor je gezondheid. Maar zoals bij alles geldt: alles kan met mate.

   14 april 2016 at 08:34
   • Reply Sanne

    Ja, ik had al zo’n vermoeden dat het een fabel is. Ik blijf rustig verder mijn zoute chipsjes eten 🙂 Xx

    16 april 2016 at 17:39
 • Reply Sanne

  Handig om te weten. Dus een smoothie mag je zien als iets extra? Dan ga ik het nog vaker maken. Ik ben verzot op smoothies en fruit.

  12 april 2016 at 19:43
  • Reply onahealthyadventure

   Ik bedoel een extraatje als in een volledig tussendoortje. Ik probeer net aan te geven dat je de hoeveelheid smoothies moet beperken en beter kan kiezen voor 2 stukken fruit in de plaats. Maar een smoothie zo nu en dan mag zeker he!

   14 april 2016 at 08:36
 • Reply Aurelie

  Heel interessant artikel! In de toekomst wil ik zeker nog zo’n artikels op jouw blog lezen.

  12 april 2016 at 20:43
  • Reply onahealthyadventure

   Dankjewel Aurelie! Leuk om te weten, dan ga ik zeker zo’n zaken laten terugkomen 🙂

   14 april 2016 at 08:37
 • Reply Merel Teunis

  Top artikel! Blijf het altijd super interessant om dit te lezen. Ik ben zelf ook veel bezig met voeding en gezondheid en het blijft mij verbazen welke fabeltjes er rond gaan.. Geniet van dit heerlijke weer!

  Liefs, http://www.merelteunis.nl
  A personal lifestyle blog with a daily dose of new articles to live happy and healthy!

  13 april 2016 at 09:51
  • Reply onahealthyadventure

   Dankjewel Merel!

   14 april 2016 at 08:37
 • Reply Marlies

  Bedankt om dit op te klaren! 🙂
  Ik probeer toch na 20u niet meer te eten of anders iets kleins maar als je in de horeca staat is dat soms best moeilijk!

  13 april 2016 at 16:31
  • Reply onahealthyadventure

   In de horeca is dat inderdaad moeilijk. Dan kan je je eetschema misschien ook wat aanpassen, want ik vermoed dat je dan wel langer wakker blijft dan op andere dagen? Dan kan je later op de avond nog een extra, ‘snelle’ snack eten (tegen de honger).

   14 april 2016 at 08:52
 • Reply Sandra

  Gelukkig wist ik deze 4 dingen al, yay haha. Ik heb ’s avonds ook altijd honger, echt al-tijd. Ik eet sowieso altijd iets voordat ik naar bed ga, maar dan vaak inderdaad wel iets lichts want anders krijg ik er last van.

  14 april 2016 at 12:17
  • Reply onahealthyadventure

   Als je er last van hebt, is het beter om iets lichts te eten.

   21 april 2016 at 17:10
 • Reply Lisa

  Van die smoothies wist ik al ja! Zelf vind ik het wel lekker om een hele smoothie vol te stampen met fruit, maarja…niet zo gezond natuurlijk.

  14 april 2016 at 18:23
  • Reply onahealthyadventure

   Nee, maar af en toe moet een smoothie zeker kunnen!

   21 april 2016 at 17:11
 • Reply Hanne

  Nouu goed dat je dit toch allemaal eens vertelt hoor. Zo help je die stomme mythes de wereld uit 😉 Ik wist ze nog niet allemaal en ben dus heel blij met je uitleg! bedankt 🙂 xxH

  17 april 2016 at 20:53
  • Reply onahealthyadventure

   Fijn om te lezen dat je er iets aan hebt!

   21 april 2016 at 17:12
 • Reply Lisa

  Handig artikel! Eindelijk eens iets dat echt informatief is waar ik iets kan uithalen 🙂 Ben blij dat ik je blog heb leren kennen!

  29 april 2016 at 19:48
  • Reply onahealthyadventure

   Oh dankjewel Lisa! Leuk om dat te lezen 🙂

   1 mei 2016 at 16:16
 • Reply On a Healthy Adventure - Smoothies & juices - On a Healthy Adventure

  […] ik jullie al eens verteld hebt, is een smoothie of sapje niet altijd gezond (lees er hier meer over). Ik kan dus niet alle recepten in het boek als een goede keuze […]

  18 juli 2018 at 08:35
 • Reply On a Healthy Adventure - Smoothies en hun voedingswaarden - On a Healthy Adventure

  […] alternatief en soms met wat noten of havermout er door geblend. In een vorige blogpost over voedingsmythes had ik al eens aangehaald dat niet elke smoothie even ‘gezond’ is. Ik spits me toe […]

  20 juli 2018 at 18:57
 • Leave a Reply