4 mythes over voeding

Mythes over voeding, er doen er heel wat de ronde. Vaak worden ze voorgesteld als de waarheid en dat maakt me eigenlijk een beetje boos, want zo worden we misleid in wat nu wel of niet gezond is. Vandaag bespreek ik 4 mythes over voeding die ik vaak lees.


Af en toe een detox is nodig
Je ziet regelmatig mensen een detoxkuur volgen omdat ze denken dat het je lichaam reinigt of dat het goed is om je darmen eens proper te maken. Dat is niet nodig, want je lichaam reinigt zichzelf. Via zweet, urine en ontlasting worden stoffen die we niet nodig hebben afgevoerd. Zo gemakkelijk is het!

Positieve effecten die men ervaart, zijn gewichtsverlies, meer energie, een betere huid en een gezond(er) gevoel. Die zaken zullen ook opduiken bij een gezonde, gevarieerde voeding. Eet wat minder fastfood, drink minder of geen alcohol en eet meer fruit en groenten en daar zal je ook meer energie door krijgen. Voor je darmwerking goed te doen verlopen, zorg je dat je genoeg vezels (volkoren brood en deegwaren, fruit en groenten) binnenkrijgt en daarbij voldoende drinkt (zeker 1,5 l per dag).

Wil je toch eens een detox kuur volgen, dan mag dat zeker. Het is niet nodig, maar ook niet schadelijk.

 

Van ’s avonds eten, word je dik
Door ’s avonds iets te eten, word je niet dik. Het hangt natuurlijk wel af van wat je net eet. Als je ’s avonds nog een heel fast food menu binnenspeelt en dan gaat slapen of je eet een boterham met beleg, dat is een groot verschil.
Tijdens de nacht werkt je metabolisme trager omdat je niet veel energie nodig hebt tijdens je slaap. Als je ook weet dat het langer duurt om een vetrijke maaltijd te verwerken, begrijp je dat je ’s avonds beter iets lichts eet.

Als je ’s avonds nog honger hebt, eet gerust iets lichts zoals een cracker of een boterham. Niemand wil met honger gaan slapen.

 

Een smoothie is een goede vervanging van 2 stukken fruit
In smoothies zit meer fruit dan je denkt. In bijvoorbeeld een rode smoothie van 500 ml zit bijvoorbeeld 1 banaan, 2 appels en 33 aardbeien. Een smoothie kan al snel oplopen tot zo’n 5 à 6 porties fruit. De dagelijkse aanbeveling fruit is 2 à 3 stukken. In een smoothie zit dus dubbel zoveel fruit. Fruit is gezond, maar wees je er van bewust dat er suiker in zit. Het zijn natuurlijke suikers, maar het blijven suikers. Door het blenden van fruit voor een smoothie zijn er ook niet veel vezels meer aanwezig die je wel hebt in een stuk fruit.

Drink gerust een smoothie, maar weet dat het je stukken fruit niet vervangt en je het als extraatje moet zien.

 

Producten met een positief label zijn altijd gezond
Let op met aanduidingen zoals een “Extra” label of een “Ik kies bewust” vinkje. Vaak wijzen deze labels op een betere keuze binnen een bepaalde voedselcategorie: een product met minder suiker, zout of (verzadigde) vet(ten).

Een zak chips met een label duidt aan dat er minder zout en/of vet in het product zit ten opzichte van andere chipssoorten. Toch blijft chips een product vanuit de restgroep.
Ook op muesli vind je zo’n labels terug. Die muesli’s bevatten meestal geen of minder suiker dan andere soorten. Bij muesli’s kan je de ingrediëntenlijst bekijken om te besluiten of het een gezonde keuze is. Als daar geen suiker (of een andere verwoording, zie post over verborgen suiker) tussenstaat, dan is het een gezonde optie.

Positieve labels helpen je op weg naar het ‘gezondste’ of ‘beste’ product voor die voedselcategorie, maar zijn geen aanduiding voor gezonde producten.

 

Wist je dat deze beweringen mythes zijn? Weten jullie nog mythes over voeding die jullie vaak horen?